Activitatea de colectare creante a Coface a crescut cu 35% in 2010 comparativ cu anul anterior, concretizandu-se prin primirea in portofoliul sau a unui numar de 400.000 de cazuri de colectare creante de la persoane fizice. Anul trecut, cel mai mare volum de creante a fost externalizat de catre banci, iar tendinta se va mentine si in 2011.
Coface Romania a primit in portofoliu 400.000 de cazuri de colectare de creante de la persoane fizice, in 2010. Activitatea de colectare creante a companiei a crescut, astfel, cu 35%, semnal care ii determina pe reprezentantii Coface sa creada ca piata inca mai are potential de dezvoltare in urmatoarea perioada.

Bancile au fost institutiile care, in 2010, au externalizat cel mai mare volum de creante, ajungand la o pondere de 45% in totalul portofoliului Coface.

Principalele institutii care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost: bancile, companiile de leasing, companiile de asigurari, IFN-urile, companiile de utilitati si telecom”, afirma reprezentantii Coface Romania.

Compania a remarcat si o evolutie ascendeta a sectorului telecom, care si-a crescut puternic ponderea in numar de debite, pana la 42%.

Este evident ca economia nu si-a revenit inca, iar in piata exista in continuare creante de colectat, atat de la populatie cat si de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei inca se mai vad, cand populatia se supraindatora fara sa economiseasca. La aceasta se mai adauga si impactul masurilor luate de guvern, dar si de companii in vederea rezistarii pe piata, in ultimii doi ani, prin reducerea substantiala a veniturilor sau disponibilizarea angajatilor”, a declarat Constantin Coman, directorul diviziei de colectare creante din cadrul Coface.

Evolutia pietei in 2010 din punct de vedere al valorii creantelor externalizate a fost crescatoare, insa tendinta a fost mai moderata comparativ cu volumul, cresterea fiind de 11% si reprezentand o valoare totala a cazurilor de 180 milioane de euro, arata datele Coface.

Valoarea medie a creantei a scazut in 2010, la 1.200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro.

“Populatia inca mai are datorii la banci sau telefonie mobila, insa valoarea acestora este mai mica. Aceasta evolutie se bazeaza pe fondul crizei economice, in timpul careia veniturile populatiei au scazut considerabil, rata somajului a crescut, iar astfel oamenii au fost nevoiti sa-si restranga considerabil consumul si sa se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistenta”, explica reprezentantii Coface.

Comportamentul de plata al debitorilor: 34% platesc integral, in timp ce 37% nu platesc deloc

Din punct de vedere al comportamentului de plata al debitorilor, mai putin de jumatate dintre ei isi platesc integral datoriile, mai exact 34%. De asemenea, un procent important al debitorilor, 37%, nu achita nimic, refuzand sa-si plateasca datoriile.

Coface sustine ca, in cazul acestora din urma, la decizia creditorului (clientului) procedura de colectare amiabila se transforma in procedura de colectare in instanta, existand posibilitatea de a se ajunge chiar in faza de executare silita.

Restul de 29% achita partial sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este indelungata si anevoioasa, fiind depuse eforturi considerabile pentru recuperarea banilor. Cel mai ridicat grad de recuperare il au creantele cu intarzieri de 1-60 de zile, numite si „early collection” sau „fresh cases”, rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%.

Oficialii Coface precizeaza ca rata medie a colectarii creantelor se situeaza la 25%.

Tendinte pentru 2011

Pentru 2011 Coface estimeaza o mentinere a cresterii pietei de 15%, iar ca principale institutii cu volume mari de creante de externalizat, se vor mentine bancile, companiile de telecom, de asigurari si leasing si IFN-urile.

“Prevedem o ingreunare a procesului de colectare, practic pentru aceleasi rezultate, se vor depune eforturi duble, ceea ce va duce si la o crestere a costurilor de colectare, fapt resimtit si in ultimul an de zile”, a adaugat Constantin Coman.

Cristian Ionescu, country manager al Coface pentru Romania, estima la inceputul acestui an ca faliemnte “rasunatoare” vor aparea si in 2011 din cauza ca mediul economic nu este inca suficient de solid pentru a sustine companiile de pe plan local.

Coface estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,5% din PIB in acest an, dupa o contractie de 1,9% din PIB in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri