Printre programele pe care Nokia, cel mai mare producator global de telefoane mobile, vrea sa le organizeze pentru a-i sustine pe cei 4.000 de angajati care vor parasi compania pana la finalul anului viitor se numara cele de reangajare si training, dar si cele de antreprenoriat. Initiativa ar putea fi implementata si la Cluj, de unde vor pleca cei 120 de angajati ai centrului de cercetare si dezvoltare.
“In acest moment, Nokia si-a anuntat intentiile de aliniere la noua sa strategie. Compania si-a anuntat si intentia de a implementa un program creat pentru a sprijini toti angajatii care pot fi afectati de aceste schimbari, inclusiv cei din Cluj, daca este cazul. Acest program poate include suport pentru reangajare individuala, antreprenoriat si training, precum si optiunea de a ramane pe statele de plata Nokia pana la sfarsitul anului. Deciziile finale vor fi luate in urma discutiilor cu partenerii nostri sociali”, a afirmat pentru wall-street.ro, Anna Simai, senior manager al Nokia Central Europe.

Nokia a anuntat ca va inchide centrul de cercetare si dezvoltare din cadrul Olympia Business Center din Cluj si va renunta astfel la cei 120 de salariati ai acestuia, care lucreaza pentru proiectele globale ale producatorului de telefoane mobile.

Centrul de cercetare si dezvoltare al Nokia din Cluj exista din 2006, cand compania finlandeza a preluat la nivel global compania americana Intellysinc, care avea operatiuni si in Romania. In 2007, filiala locala a Intellysinc a devenit Nokia Enterprise Solutions Romania, adica divizia de cercetare si dezvoltare a Nokia.

Cei aproape 4.000 de angajati ai fabricii Nokia din comuna Jucu nu vor fi afectati.

“Nokia estimeaza ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfasurate in aceasta locatie (n.red. Olympia Business Center din Cluj) vor fi diminuate complet. Operatiunile de cercetare si dezvoltare vor continua sa fie derulate in alte centre Nokia de pe glob. Se preconizeaza ca vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu”, au declarat oficialii Nokia.

Toti angajatii care ar putea fi afectati de planurile de reducere vor putea ramane pe statele de plata Nokia pana la sfarsitul lui 2011.

Reducerile de personal sunt determinate de faptul ca producatorul finlandez isi doreste sa diminueze la nivel global cu un miliard de euro cheltuielile operationale ale diviziei de servicii si dispozitive, pentru anul 2013 fata de anul 2010.

Aceste diminuari de personal vin in contextul in care Nokia a incheiat un parteneriat cu Microsoft pentru a folosi sistemele de operare produse de grupul american si va renunta la propriul sistem de operare, Symbian.

In primele trei luni din acest an, numarul mediu al salariatilor Nokia a fost in jurul a 132.000 de persoane, fata de aproximativ 131.000 în primul trimestru din 2010. In Europa, personalul a fost redus cu 5%, la 53.727 de angajati.

Nokia vrea sa reduca cu aproximativ 4.000 de persoane forta de munca globala pana la sfarsitul lui 2012, majoritatea reducerilor fiind planificate in Danemarca, Finlanda si Marea Britanie.

“La Nokia, avem obiective clare in legatura cu modul in care vom merge inainte, care au in vedere redobandirea si consolidarea pozitiei de lider in segmentul de dispozitive inteligente, telefoane mobile si strategia de minimizare a intreruperilor la nivel de operatiuni. Insa, datorita acestei noi strategii, va fi necesara o reducere a fortei noastre de munca. Aceasta este o realitate dificila si colaboram strans cu angajatii nostri si cu parteneri locali pentru identificarea de oportunitati de reangajare pe termen lung pentru oamenii talentati din cadrul Nokia”, a declarat Stephen Elop, presedinte si CEO Nokia".

Cu toate ca este lider pe segmentul telefoanelor mobile, cota de piata a Nokia a scazut in 2010 la 28,9% fata de 36,4% in 2009, din cauza telefoanelor tot mai ieftine produse de companiile asiatice, dar si a concurentei acerbe duse cu producatorii de terminale smartphone.

In primul trimestru din acest an, Nokia a inregistrat vanzari de 10,4 miliarde de euro, in crestere cu 9% fata de ianuarie-martie 2010, insa si-a diminuat profitul net cu 1,4% la 344 milioane de euro, conform Mediafax.
.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri