Absolventii Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti sunt foarte cautati de angajatori, iar doar cei care nu vor sa se angajeze nu isi gasesc un loc de munca, a afirmat pentru wall-street.ro, Teodor Petrescu, decanul institutiei.
“Datele noastre despre locurile in care lucreaza fostii studenti sunt partiale pentru ca ei isi schimba jobul foarte des. Dar nu am cunostinte ca vreunul dintre absolventi nu si-ar fi gasit un loc de munca. Doar daca nu vrea. La un moment dat, reprezentantul unei firme internationale mi-a spus ca vrea sa angajeze de la noi pentru pozitia de trader. L-am intrebat de ce nu incearca la ASE (n.red. Academia de Studii Economice) si a zis ca ii intereseaza inginerii pentru ca au o ordine in gandire”, explica Tudor Petrescu (foto).

Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei are in fiecare an intre 3.000 si 3.500 de studenti la toate formele de invatamant: licenta, masterat si doctorat. Practic, intre 2.000 si 2.500 de studenti invata pentru licenta, in jur de 600 la cursurile de masterat, iar la doctorat sunt inscrisi aproximativ 300 de tineri.

In fiecare an, la studiile de licenta (de patru ani) sunt admisi in jur de 700 de tineri, dar facultatea este absolvita de 500-600 dintre acestia.

Pe de alta parte, facultatiile de electronica sunt cele mai cautate de angajatori, potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs. Pe urmatoarele locuri sunt facultatile de instalatii, limbi straine, constructii, mecanica, chimie, automatica si calculatoare.

Dintre studentii facultatii pe care o conduce, aproximativ 40% invata la specializarea de telecomunicatii.

Printre cei mai mari angajatori in domeniul telecomunicatiilor se numara operatorii Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS sau UPC, dar si furnizori de echipamente precum Alcatel-Lucent sau Ericsson.

Chiar daca in general exista perceptia ca la facultatile tehnice se inscriu in general baieti, in prezent acestia reprezinta in jur de 60% din totalul studentilor institutiei conduse de Petrescu.

“Sunt mai multi baieti, dar fetele sunt mai constincioase si dau mai mare atentie invatarii. Baietii prefera sa se angajeze, isi “ipotecheaza viitorul” si astfel rezultatele pe care le obtin fetele sunt mai bune. In urma cu cativa ani se spunea ca anumite meserii sunt mai potrivite pentru fete, dar se pare ca lucrurile s-au cam schimbat. Erau prejudecati. De exemplu, in ultimii zece ani, foarte multi dintre sefii de promotie ai facultatii au fost fete”, afirma decanul, adaugand ca anul acesta au fost doi sefi de promotie, iar ambii au fost baieti.

De altfel, majoritatea studentilor admisi in Orange Education Programme, un proiect educational realizat de operatorul telecom in parteneriat cu facultatea, sunt fete. De exemplu, dintre cele 28% de tineri care au absolvit programul in acest an, mai bine de 20 au fost fete. Selectia pentru a putea urma cursurile organizate de Orange este facuta pe baza notelor din primii doi ani si jumatate de facultate si a implicarii in activitatile acesteia.

Desi anul acesta doar 45,7% dintre cei peste 200.000 de elevi care au dat examenul de Bacalaureat l-au si promovat, Tudor Petrescu spune ca facultatea sa va fi putin influentata de aceasta situatie datorita faptului ca organizeaza examen de admitere, iar cei care se inscriu la Electronica, Telecomunicatii si Tehnologiei Informatiei sunt in general elevi bine pregatiti.

Practic, cu toate ca rata de promovabilitate la Bacalaureat a scazut anul acesta cu peste 20%, seful de la Electronica se asteapta ca numarul celor care se inscriu la facultatea pe care o conduce sa scada doar cu 5%.

Petrescu este decanul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologiei Informatiei din anul 2004 si preda in cadrul Universitatii Politehnice din anul 1971. El a absolvit aceeasi facultate pe care o conduce in anul 1962, iar zece ani mai tarziu a devenit doctor in Radiotehnica si Radiocomunicatii tot in cadrul acestei institutii de invatamant.

“Studentii sunt la fel ca atunci cand am devenit decan. Nu s-au schimbat nivelul lor. Deosebirea este fata de acum 60 de ani cand erau admisi studentii la crème de la crème. Facultatea noastra era cea mai cautata. M-am intalnit de curand cu absolventii din seriile din 1961, 1971, iar acum acestia sunt fosti ministri, ambasadori, vicepresedinti sau membri in boardul de conducere al unor mari companii, oameni care acum au iahtul la scara”, mai spune Petrescu.

Pentru a avea succes in cariera, decanul spune ca tineri absolventi ar trebui sa urmeze sfatul oferit de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania.

“Sa se ia in serios. Studentii trebuie sa aiba constiinta valorii lor si sa munceasca serios. Si daca vor face anumite sacrificii, vor avea mari satisfactii profesionale. De exemplu, pentru ca domeniul acesta se schimba foarte rapid, noi vrem sa le oferim o pregatire de baza si sa implementam ideea de “long life learning”, adica sa-i facem sa inteleaga ca trebuie sa invete toata viata”.

Facultatea de Electronica a fost infiintata in anul 1953 ca ramura a Facultatii de Electromecanica, incluzand specializarile Electronica, Radiocomunicatii si Telefonie-Telegrafie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri