Sony negociaza preluarea participatiei detinute de Ericsson la producatorul de telefoane mobile Sony-Ericsson, incercand sa prinda din urma rivalii, au declarat pentru Reuters surse apropiate discutiillor, sustine Mediafax.
Tranzactia ar putea ajuta grupul japonez sa revina in competitia cu Apple si Samsung pe piata smartphone-urilor, unde Sony-Ericsson a fost incetinita de strategiile nesincronizate ale celor doi actionari in domeniul comunicatiior mobile si continutului online.

Sony este specializata in domeniul tabletelor, consolelor de jocuri video si electronicelor, in timp ce smartphone-urile sunt dezvoltate si produse de Sony-Ericsson impreuna cu un partener care se concentreaza mai mult pe tehnologia propriu-zisa de comunicatii si mai putin pe partea de design, functionalitate si software.

Sony si compania suedeza Telefon AB LM Ericsson sunt in discutii de cateva saptamani privind viitorul joint venture-ului 50-50 Sony-Ericsson, deoarece cei doi actionari trebuie sa decida luna aceasta daca vor innoi parteneriatul incheiat acum zece ani, au afirmat pentru Reuters doua surse din industrie.

O sursa apropiata discutiilor a afirmat ca Sony vrea sa cumpere participatia Ericsson.

Un analist al JPMorgan Tokyo a aratat ca tranzactia ar putea ajunge la 1,3 miliarde de dolari, in functie de felul in care cele doua grupuri isi vor imparti brevetele de inventie ale Sony-Ericsson.

Daca tranzactia va reusi, Sony trebuie sa ia masuri pentru protejarea companiei de procese legate de incalcarea brevetelor. In prezent, Sony-Ericsson este asigurata pe acest front de portofoliul urias de brevete al Ericsson, unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare din industria telecom.

"Sony va dori cu siguranta sa-si consolideze portofoliul in asa fel incat sa se poata apara in cel mai litigios segment al industriei tehnologiei", a aratat un expert in proprietate intelectuala.

Wall Street Journal a scris joi ca negocierile dintre cele doua companii ar putea esua oricand, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Contactati de Reuters, reprezentantii Ericsson si Sony au refuzat sa comenteze informatiile.
La expozitia IFA Berlin din septembrie, telefoanele Sony Ericsson au fost prezentate in standul Sony, impreuna cu televizoarele, tabletele si consolele companiei.

Actionarii Sony par insa reticenti fata de orice tranzactie care ar deteriora situatia financiara a companiei. Actiunile Sony au inchis vineri la Tokyo in scadere cu 3,7%, desi indicele Nikkei 225 a crescut cu 1%.

Sony participa de asemenea la licitatia pentru preluarea casei britanice de discuri EMI, pentru care proprietarii cer 3 miliarde de dolari.

Sony-Ericsson a fost infiintata in 2001 ca producator de smartphone-uri si si-a asigurat o pozitie extrem de solida pe piata datorita telefoanelor din seriile Walkman, cu functii audio avansate, si Cybershot, axate pe camere foto-video performante. Ambele game de produse s-au bazat pe marci create si dezvoltate de Sony.

Compania a pierdut insa in fata Nokia si Samsung pe segmentul telefoanelor ieftine si a reactionat tarziu la revolutia smartphone-urilor, declansata de Apple in 2007 si continuata de Google si numerosii producatori de gadget-uri pe sistemul de operare Android, in frunte cu Samsung.

Sony-Ericsson si-a reorientat strategia catr Android si a inceput sa produca telefoane competitive pe platforma Google, insa a cazut pe locul al noualea in lume dupa vanzarile de telefoane, de pe locul al patrulea ocupat cu cativa ani in urma.

Compania face progrese si a reusit anul trecut sa obtina un profit net de 90 milioane euro, fata de o pierdere de 836 milioane euro in 2009, insa a inregistrat noi pierderi in trimestrul al doilea din acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri