Decizia Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, de a inchide fabrica de Jucu a surprins autoritatile din Romania, desi in primavara compania anuntase ca va renunta in cateva luni la centrul de cercetare de la Cluj. Cititi un interviu cu Ioan Pojar, primarul comunei Jucu, in care acesta vorbeste despre cati bani aduceau finlandezii la buget, ce s-a facut cu banii acestora si la ce proiecte s-ar putea renunta odata ce milioanele de euro de la Nokia nu vor mai fi.
Comuna Jucu a devenit cunoscuta in 2007, dupa ce Nokia, compania care a vandut anul trecut aproape 500 de milioane de telefoane mobile, va inchide fabrica de la Bochum din Germania pentru a veni in localitatea de 5.000 de locuitori de langa Cluj-Napoca.

Comuna are o suprafata de 8,2 kilometri patrati si este formata din cinci sate: Jucu de Sus (cel mai mare din acestea), Jucu de Mijloc, Jucu Herghelie, Visa si Gadalin.

Ioan Pojar conduce comuna Jucu din 2007, timp de un an fiind primar interimar, iar in urma alegerilor locale din 2008 a devenit primarul acesteia.

Cand ati aflat ca se va inchide fabrica Nokia de la Jucu? Ati aflat joia trecuta sau stiati dinainte?


In dimineata respectiva la opt, opt fara un sfert am aflat ca se inchide Nokia de la niste cunostinte care lucreaza acolo.

Practic, angajatii v-au anuntat.

Da, angajatii m-au anuntat. Si eu am ramas surprins. Chiar nu m-am asteptat. Sincer asta e, nu avem ce face.

Dar nu ar fi trebuit sa va anunte inainte? Nu va asteptati ca macar sa va anunte?

Noi cu firma Nokia nu am avut prea mare coloborare, in schimb a avut parcul industrial Tetarom si Consiliul Judetean. Noi am beneficiat de la dansii numai de taxe si impozite: pe cladiri si salarii. Si nu am avut o colaborare prea apropiata. Asta e neintelegerea din presa. Comuna Jocu nu a avut o colaborare stransa cu Nokia. Consiliul Judetean si Tetarom trebuiau sa stie, sa aiba primele informatii.Noi, ne bucuram de taxele si impozitele pe care le primeam.

Dar ati vorbit cu domnul Tise (n.red. presedintele Consiliului Judetean Cluj)?

Da, am vorbit, chiar sambata la Arena Cluj am vorbit. Nici prefectul (n.red. Florin Vasile Stamatian) nu stia pentru ca am fost la prefect in ziua respectiva si el a ramas surprins de decizia firmei Nokia. Probabil a stiut Consiliul Judetean. Nu stiu. Dar domnul presedinte Alin Tise mi-a zis si sambata la stadion sa fiu linistit pentru ca vor veni. Si ca vine firma Bosch.

Deci este sigur ca va veni Bosch.


Sigur... din informatiile de la Consiliul Judetean. Noi nu avem prima informatie, dansii au prima informatie. Dar nu cunosc amanunte. Doar ca vine firma Bosch si inca doua trei firma puternice in cadrul parcului industrial, care, de fapt, erau pregatite sa vina.

In presa au aparut informatii ca ar putea sa vina Samsung, Huawei, IBM sau ZTE.

Numai din presa am aflat si eu.

Stiti din ce domenii sunt cele doua- trei firme care ar putea veni pe langa cei de la Bosch?

Nu mi-au spus cei de Consiliul Judetean din ce domenii vor fi cele doua-trei firme. Prin faptul ca infrastructura parcului este foarte bine pusa la punct, cred ca este cel mai bine dotat parc din tara ca infrastructura si pozitie, eu sunt convins ca vor veni si alti investitori.

Acum ne-am bucurat ca a venit Nokia. Asta e viata, ca intr-o familie. Hai sa nu plangem, ca daca plangem tot timpul, vom plange cand vor pleca si alte firme. Hai sa fim tari pentru ca sunt convins ca se va umple parcul industrial, ca vor veni si alte firme.

Asta este viata. Uite ca nu avem someri in judetul Cluj. Inseamna ca sunt locuri de munca. Chiar la Jucu in ziua cand s-a luat decizia sa se opreasca producatia la Nokia am fost la firma Ecolor (n.red. companie care produce mobila pentru retailerul suedez de mobilier si decoratiuni IKEA) si am vorbit cu managerii si au spus ca in functie de cereri, dansii vor prelua somerii din comuna. Noi nu prea avem someri, someri sunt cei care nu vor sa lucreze. Aceia sunt somerii.

Aveti date despre numarul somerilor, despre rata somajului in comuna?

Nu am date. Dar din comuna Jucu au lucrat maxim 100 de persoane la Nokia, cu tot cu cei externi. In jur de 80-100 de persoane.

Unde lucreaza in general oamenii din comuna?


Foarte multi fac agricultura, aceasta este baza comunei Jucu. Fac legumicultura si vand la piata. Multi, chiar foarte multi, lucreaza in constructii. Si altii au alte activitati. Dar someri nu avem.

Cand au venit cei de la Nokia in comuna la ce v-ati gandit prima data?

La bunastare, in primul rand, pentru ca am primit bani la bugetul local. Am marit bugetul local in proportie cu 30%, un venit foarte important. Anul acesta bugetul local a fost de 80 de miliarde de lei vechi (n.red. 8 milioane de lei noi). Venitul anual de la firma Nokia, din impozitul pe cladiri si pe salarii era in jur 2 milioane de lei noi. Cam 25-30%. In functie de cati angajati aveau dansii. Am dezvoltat foarte mult infrastructura cu banii de la Nokia si din bugetul local.

In ce ati investit banii?

Am asfaltat 6 kilometri de drumuri comunale. Acum am licitat pentru 14,5 kilometri de drumuri comunale. Lucrarile acestea trebuie sa se termine in 2013.

Am introdus apa in doua catune pe 8,5 kilometri, am modernizat iluminatul public in comuna,am renovat complet scolile si nu au probleme cu autorizarea sanitara, am facut un nou corp de primarie si acum licitam corpul vechi pentru ca va intra in reparatii. In toate satele sunt locuri si parcuri de joaca.

Am inceput un stadion de 3.500 de locuri, dar firma castigatoare a renuntat la lucrare si acum se reface licitiatia pentru stadionul din Jucu, care va fi foarte foarte frumos. Am finalizat in Jucu de Mijloc o baza sportiva, un teren de fotbal foarte frumos, modern.

Aceste lucruri s-au facut cu banii de la Nokia?

Si de la Nokia. Din bugetul local si de la Nokia. Am facut multe.

Dar cei de la Nokia au pus anumite conditii pentru a veni in comuna? De exemplu, se vorbeste despre o pista pentru avioane de mare tonaj care nu s-ar fi facut.

Acum se lucreaza la pista.

Sunt anumite conditii care nu au fost indeplinite? Dvs. de ce credeti ca au plecat? Ei zic ca piata de desfacere pentru telefoanele produse la Jucu este in Asia. Dvs. ce spuneti?

Ei mereu au cautat forta de munca ieftina. Au venit din Germania in Romania si din Romania se duc in Asia.

Eu zic ca infrastructura nu a fost un motiv, pentru ca drumurile sunt foarte bune, s-a facut pentru dansii in cadrul parcului o halta pe care nu au folosit-o. Avem trei intrari in Cluj-Napoca ceea ce nu cred ca au alte judete. Iar aeroportul s-a modernizat. Acum se lucreaza la pista. Ei transportau cu tirul pana intra in functiune noua pista care va fi gata in 2012. Nu cred ca infractructura a fost motivul.

Eu cred ca forta de munca, reducerile de cheltuieli. Va dati seama daca ei aduceau din Asia partea de componente si trimiteau inapoi telefoanele. Asta trebuie sa inteleaga omul. Ca e strategia firmei. Oricine va investi, va investi in locul in care are si profit mai mare decat a avut pana acum. Ca intr-o familie: ai bani, faci. Daca nu, te chinui.

Sunteti dezamagit ca au plecat cei de la Nokia?

Daca stam si ne gandim ca noi ne-am bucurat...normal ca este dezamagire, pentru ca este o pierdere.

V-ati asteptat sa stea mai mult cand au venit?

Da. Eu ma asteptam sa stea cel putin 15-20 de ani. Cel putin, daca nu mai mult. Dar intre timp a venit recesiunea, n-au fost banii preconizati, am inteles ca au picat si pe locul trei in clasamentul telefoanelor moderne (n.red. Nokia ar fi al treilea producator mondial de telefoane mobile dupa Apple si Samsung, potrivit Strategy Analitics si IDC. Conform Gartner, anul acesta a trecut pe locul al doilea dupa telefoanele cu sistemul Android). In Europa nu se cauta telefoanele lor, treaba cu telefoanele ieftine.

De aceea banuiesc ca s-au si dus in Asia ca acolo sunt multi oameni, este populatia enorma.

Nu si-a pus nimeni intrebarea: daca vor veni inapoi in Jucu, daca nu vand? Eu pun intrebarea. Daca se razgandesc pana la 31 decembrie? Nu stiu. Nu ? Poate se vor razgandi daca pun la punct tehnologia moderna si isi rezolva problemele.

Dar cand au spus ca vor inchide centrul de cercetare si dezvoltare de la Cluj unde lucrau 120 de oameni, v-ati gandit ca ar putea sa se intample acelasi lucru si cu fabrica?


Nu, sincer nu. Chiar nu m-am gandit la treaba asta. Am ramas suprins si cand am aflat cu fabrica, dar nu m-am gandit. Ca daca ma gandeam, va dati seama ca era un semn de intrebare. De ce au inchis in Cluj? Nu stiu.

Cei de la Consiliul Judetean negociaza de mai mult timp cu Bosch. Credeti ca au avut niste semnale? Ca ar fi putut sti dinainte?


Eu nu am informatiile la zi, am discutii confidentiale cu domnul presedinte, dar nu am informatia la zi cu ce se intampla in cadrul parcului. Numai asa zvonuri cand mai vine cineva. Ma anunta si trebuie sa emit autorizatia de urbanism sau de constructie si atunci stiu exact cine vine in cadrul parcului. In rest suntem o comuna care mergem inainte si ne vedem de munca noastra, de dezvoltarea infrastructurii, ne gandim ca o sa fie mai bine maine si…Ce pot sa zic? Sunt dezamagit ca au plecat. Sunt dezmagit. Nu ma bucur.

Da, cu toate ca nu s-a inteles in presa ca noi in comuna Jucu nu avem 2.000 de someri. Mi-a zis cineva ca suntem responsabili pentru 2.000 de someri. Dar cine v-a spus ca avem in comuna Jucu 2.000 de someri?

Au calculat ca si cum toti angajatii erau din Jucu.

Da, exact. Domne ce sa faca? Vine, a plecat Nokia, vine altcineva. Se va umple parcul in timp. Asta-i viata. Ce putem face?

Inapoi nu mai putem da, nu? E corect ce spun, nu?

Sau s-a dat la televizor ca sunt iresponsabil de ceea ce vorbesc. Cum sunt iresponsabil? Nu am inteles. Au zis ca sunt iresponsabil pentru ca am spus ca daca a plecat Nokia o sa vina altcineva. Eu am zis ca ma bucur ca pleaca? Numai un om care nu gandeste s-ar bucura sa plece din comuna o firma puternica, nu? De fapt, un brand. Un brand mondial, nu?

De unde provin angajatii Nokia?

Din tot judetul Cluj si din judetele limitrofe: aproape fiecare comuna a avut angajati. Si din judetele Bistrita Nasaud, Mures, Salaj, Maramures. Aveau masini care ii aduceau.

Este o anumita firma pe care v-ati dori sa o aveti ca investitor aici?

Da, m-am gandit sa vina tot una de telefoane mobile pentru ca sunt cladirile aferente si ele sunt gandite pentru telefoane. As dori sa vina o firma de componente auto sau chiar o fabrica de masini.

S mi-as dori sa nu plece, sa se razgandeasca firma Nokia. Eu cred ca se poate razgandi. Cu toate ca au zis ca pleaca, ca inchid fabrica, oricand poarta este deschisa sa vina inapoi in Romania si in Jucu. Avand cladirile, avand tot. Sunt ale lor cladirile, tot ce e acolo e al lor.

In cazul in care nu se finalizeaza negocierile cu Bosch si anul viitor nu veti avea un nou investitor, cum va veti descurca cu bugetul local?

Nu sunt probleme cu bugetul, dar vom reduce din infrastructura. O sa regandim bugetul pe banii care vor fi.

V-ati facut deja bugetul pentru anul viitor?

Bugetul nu. Am facut planurile de viitor, ce am de facut.

Ce voiati sa faceti si la ce ar trebui sa renuntati acum?

Am vrut sa finalizez in doi ani acest stadion care este de vis. Am vrut sa asfaltam toate strazile din comuna Jucu. Practic avem in jur de 42 de kilometri (n.red. 28 de kilometri de drum comunal si 14 de drum judetean), dintre care 24 sunt asfaltati (n.red. 10 de drum comunal si 14 de drum judetean). Noi voiam sa asfaltam totul pana in 2013. Acum probabil mai prelungim cu un an. Nu o sa fie 2013, o sa fie 2014. Dar eu cred ca in urmatorul mandat, daca va fi sa candidez si sa ies, nu se pune problema.

Dar sa vedem ce va fi in anii urmatori.

Avem in constructie o scoala noua si o gradinita cu orar prelungit, plus clasele I-IV la care se lucreaza, dar vrem sa o finalizam in anul viitor. Si acum reparam un camin cultural din Gadalin si scoala de la Jucu Herghelie, corpul B. O sa aiba si un afterschool.

Si daca nu o sa mai aveti banii de la Nokia va trebui sa renuntati la unele dintre aceste proiecte? Daca da, la care?

Le amanam. In primul rand la stadionul din Jucu, il amanam cu un an. Voiam sa fie gata in 2012, dar il amanam cu un an. Bineinteles ca la asfaltarea drumurilor comunale, amanam cu un an…daca va fi nevoie. Si in rest…sa vedem. Nu mai putem spune pana nu vedem bugetul de anul viitor.

Dar dvs. adunati taxe si impozite pentru toti cei 3-4000 de angajati ai Nokia, nu?

Da, primeam impozitul pe salarii. Taxa pe cladire era fixa. Dar la salarii…cati angajati aveau atatia bani intrau la buget.

Aveti o estimare de buget pentru anul viitor?

Daca anul acesta am avut 85 de miliarde de lei (n.red. 8,5 milioane de lei nei), anul viitor, daca nu o sa fie Nokia … In functie de cine va veni, daca o sa vina in cadrul parcului. Daca nu, diminuam cu suma de la Nokia. Daca vine, ne apropiem de Nokia. Daca nu, taiem cu 25-30%. Nu putem gandi ce va fi anul viitor. In functie de cine vine in cadrul parcului industrial. Ce firme private vor veni.

Nu puteti pune presiune pe cei de la Tetarom si de la Consiliul Judetean sa va informeze despre aceste discutii cu potentiali investitori?


Nu pot sa pun presiune pentru ca noi discutam de fapt cu domnul presedinte cine vine, dar nu le putem spune numele. Sunt date confidentiale.

Dar dvs. ati aflat din presa de Bosch?

Din presa am aflat prima data, in prima zi. Pana am vorbit cu domnul presedinte si mi-a confirmat ca vine.

Dar nu ar fi trebuit sa va zica? Pentru ca am inteles ca ei sunt in discutii avansate cu Bosch.

Pai mi-a zis, mi-a zis. Probabil ca acum cu Nokia s-a urgentat. Zic eu.

V-a zis cand?

Pai exact a doua zi. A doua zi am aflat ca vine.Si am vorbit cu domnul presedinte si mi-a confirmat ca vine.

Dar aparuse in presa.

Dar, repet din nou, eu mi-am inchis telefoanele in ziua respectiva pentru ca eram bombardat cu telefoane si ce sa zic daca nu eram sigur pe ceea ce se intampla, nu?

Nu puteam sa dezinformez opinia publica ce va fi. Asa...cu dansul am vorbit. Noi discutam in principiu, dar toate datele sunt confidentiale. Numai in momentul in care se semneaza un act, atunci se stie daca vine cineva sau nu vine.

Ati vorbit cu oamenii din comuna care lucreaza la Nokia?

Am vorbit, am vorbit.

Si ce spun?

Am vorbit cu o cunostinta si m-a rugat sa nu o intreb foarte multe. Nu vor sa discute despre Nokia deocamdata, ei respecta decizia firmei. Unii sunt mai vehementi, altii inteleg fenomenul. Ca asa e viata, ca intr-o viata de familie, cum s-ar spune. Ce sa zica? Si ei regreta plecarea firmei Nokia, evident. Va dati seama. Au luat ei credite. Trebuie platite creditele, nu? Acum vine iarna. Vin cheltuielile de iarna. Sunt probleme.

Cunostinta dvs. are credite?

Da, are.

Si v-a spus ce o sa faca?

Pai vor primi salarii compensatorii si pe urma o sa vada. Eu cum v-am spus si inainte, eu incerc sa rezolv somajul in comuna Jucu sa-i redistribui la firma Ecolor. Ei au cateva sute bune de angajati. Acum si-au dublat hala si vor avea nevoie de locuri de munca si m-au rugat sa nu spun de cate locuri de munca au nevoie acum. Au zis ca oamenii care vor depune cerere la dansii vor angaja. Bineinteles, ca trebuie sa corespunda. Ca si la ei trebuie sa corespunda omul, sa se acomodeze. Managerii mi-au spus ca au comenzi si pana in 2014 si eu sper sa rezolv problema somajului cu dansii si cu alte firme care au activitate.

Dar va spun-in Jucu nu se pune problema sa avem someri.

Pana acum comuna era denumita comuna Nokia…

Aaaa, nicidecum. Am spus de multe ori «Domne, comuna Jucu. Eventual, comuna Jucu- Nokia» De ce comuna Nokia?

V-a deranjat vreodata ca i se spune asa: comuna Nokia?

Pe mine, da. Fiind primarul comunei Jucu, da.

Si daca vine Bosch, cum o sa i se spuna?

Tot comuna Jucu. Pai e istorie veche. Comuna dateaza din 1314- prima datare. Avem o comuna veche. Nokia era un brand si prin venirea Nokia in Romania va dati seama ca a fost un brand puternic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri