In anul 2011 Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a desfasurat 12.226 de actiuni de control pe piata de comunicatii electronice si servicii postale, aplicand 596 de notificari, 325 de avertismente si 33 de amenzi in valoare totala de 158.000 de lei.
Astfel, in urma raportarilor interne ale directiilor regionale ale ANCOM, o treime din numarul total de actiuni de control, 3.674, au vizat furnizorii de comunicatii electronice – 1.320 de controale la furnizorii de internet, 188 la furnizorii de telefonie si 2.166 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. In urma controalelor efectuate la furnizorii de comunicatii electronice, ANCOM a transmis 491 de notificari si 38 de avertismente, aplicand 5 amenzi in valoare totala de 20.000 lei. Cele mai frecvente nereguli constatate de inspectorii ANCOM au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiei de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali a clauzelor minime prevazute de lege, precum si nerespectarea anumitor conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin regimul de autorizare generala.

Cele mai multe controale, 4.809, reprezentand aproximativ 40% din numarul total, au fost efectuate la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice – 3.270 la furnizorii servicii de radiocomunicatii si 1.539 la furnizorii de radio si televiziune. In urma acestor actiuni de control ANCOM a transmis 105 notificari, 115 avertismente si a aplicat 16 amenzi in valoare de 67.000 lei. Neregulile intalnite in cadrul acestor controale au constat in nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licente de utilizare a frecventelor si autorizatii de asignare a frecventelor), precum si cele referitoare la operarea statiilor de radiocomunicatii.

17% din controale au fost efectuate la furnizorii de servicii postale. Din totalul de 2.097 de controale efectuate la furnizorii de servicii postale, 1.486 au vizat furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor postale – Compania Nationala Posta Romana - careia i s-au aplicat 2 amenzi in valoare de 11.000 lei. In total, ANCOM a transmis furnizorilor de servicii postale care nu au respectat prevederile legale, 137 de avertismente, aplicand 11 amenzi in valoare de 66.000 lei. Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor specifice impuse furnizorului de serviciu universal in cazul CNPR, respectiv de informare a ANCOM cu privire la aparitia modificarilor datelor din notificare in cazul celorlalti furnizori de servicii postale. Cele mai mari sanctiuni au fost aplicate pentru incalcarea drepturilor rezervate furnizorului de serviciu universal.

1.646 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii. In urma acestor actiuni, au fost aplicate 35 de avertismente si o amenda in valoare de 5.000 de lei, acordata pentru lipsa de conformitate a unor echipamente.

In ceea ce priveste spectrul de frecvente radio, pe parcursul anului 2011 au fost realizate un numar de peste 32.000 de actiuni de monitorizare, in urma carora au fost depistate 114 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate sau care nu respectau conditiile din documentele de autorizare (licente de emisie, autorizatii tehnice de functionare, licente de utilizare a frecventelor si autorizatii de asignare a frecventelor), in urma carora s-au initiat actiunile necesare pentru intrarea in legalitate. In vederea evaluarii gradului de acoperire cu servicii de telefonie mobila a localitatilor, a zonelor de frontiera si a drumurilor importante, Autoritatea a evaluat gradul de acoperire cu semnal a 148 orase si 32.000 Km de drum.

De asemenea, ANCOM a verificat respectarea de catre Radiocom a obligatiilor impuse prin licenta de WIMAX acordata companiei la sfarsitul anului 2008, verificand in acest scop 96 de statii de baza instalate de catre SNR si constatand ca Radiocom si-a indeplinit obligatiile. ANCOM a efectuat si 190 de masuratori in vederea determinarii intensitatii si/sau densitatii de putere a campului electromagnetic.

“Activitatea de monitorizare, supraveghere si control desfasurata de ANCOM are ca scop asigurarea aplicarii si respectarii prevederilor legislatiei si reglementarilor impuse de Autoritate pentru promovarea concurentei si protejarea drepturilor si intereselor utilizatorilor. ANCOM urmareste, in primul rand, intrarea in legalitate a furnizorilor si nu sanctionarea acestora”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri