Fondul Trans Balkans Investments (TBIL) a vandut in februarie pachetul de actiuni de 61,8% pe care il detinea in cadrul TechnomarketDomo (TMD), compania olandeza care uneste operatiunile Technomarket in Bulgaria si cele ale Domo in Romania, catre Fondul de Rezerva Generala a Statului Oman (SGRF), conform unor date Deal Watch publicate de wall-street.ro in analiza Top 10 cele mai mari tranzactii din primul trimestru.
TMD controleaza 99,9% din Domo Retail, al doilea cel mai mare retailer electroIT de pe piata locala cu afaceri de circa 175 de milioane de euro anul trecut.

Trans Balkans Investments a lucrat cu cei de la Capital Partners pentru aceasta tranzactie, insa reprezentantii casei de investitii nu au oferit date despre vanzare.

Cel mai probabil tranzactia a avut loc in contextul in care Trans Balkans Investments avea in urma cu doi ani o datorie de circa 17 milioane de euro la Fondul de Rezerva Generala a Statului Oman, fond care detine de altfel 33,3% din Trans Balkans.

Datoria a fost facuta pentru ca Trans Balkans sa poata plati imprumutul de circa 35 de milioane de euro pe care l-a luat de la Raiffeisen Zentralbank Österreich pentru a putea cumpara retelele Technomarket (in 2006) si Domo (2007), scria Forbes Romania in urma cu un an.

De altfel, in urma cu doi ani cand Lorand Szarvadi, directorul general si cofondator al Domo Retail, si Nikolai Kitov, fondator al Technomarket, au facut o oferta pentru a rascumpara TechnomarketDomo, conducerea Trans Balkans spunea ca pe langa aceasta varianta, mai sunt si alte optiuni.

Aceste optiuni trebuiau sa rezolve „cat mai avantajos pentru actionari problema strangerii de fonduri pentru rambursarea celor 17 milioane de euro catre Fondul de Rezerva Generala a Statului Oman (SGRF) Oman si pentru finantarea dezvoltarii TechnomarketDomo in Europa de Sud Est”, dupa cum spuneau in iunie 2010 reprezentantii TBIL.

Daca anul trecut in presa au aparut adesea articole despre incercarea lui Szarvadi de a redeveni actionar majoritar la Domo, la inceputul acestui an antreprenorul nu se mai gandea la fel de serios la aceasta varianta.

„Cineva va cumpara pachetul majoritar al Equest (n.red. fostul nume al Trans Balkans Investments), asta-i sigur. Nu stiu insa daca eu sau alti investitori. Raiffeisen Viena a acordat niste credite companiei si acum nu ne convine, in contextul acesta economic, sa preluam acele datorii. Investitorul care va achizitiona actiunile va trebui sa plateasca inapoi acel credit. Per total, sunt fel si fel de scenarii, nu prea pot sa va dau detalii insa s-ar putea ca in februarie, cel mai devreme, sa auziti cate ceva in acest sens”, spunea Lorand Szarvadi pentru wall-street.ro la inceputul acestui an.

Intrebat daca mai este interesat sa cumpere actiuni in TechnomarketDomo, managerul afirma ca nu este sigur.

„Oricum, eu mai mult de 25% nu doresc, in conditiile in care acum am 13%. Probabil ca voi ramane actionar minoritar, alaturi de alt partener, un nou investitor. Se discuta in prezent, nu pot oferi amanunte despre cine sunt ei”, adauga Szarvadi.

In 2007, Trans Balkan Investments (fostul Equest Investments Balkans) a cumparat 75% din Domo Retail pentru 75 de milioane de euro, evaluand compania la circa 100 de milioane de euro.

In prezent, Domo este al doilea jucator pe piata locala de retail electroIT, cu o retea de 110 magazine si 1550 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri