CIT Grup este primul IT discount deschis in Romania care comercializeaza atat sisteme de calcul si componente IT noi, cat si second-hand sau refurbished - un segment al calculatoarelor reconditionate.

Compania a fost infiintata in 2002, la Timisoara, de catre Dan Iliescu (foto), acum un tanar in varsta de 29 ani, afacerea pornind din dorinta de a oferi o alternativa la ceea ce exista pe piata in acea perioada - o piata dominata de gigantii acelor vremuri ca UltraPro Computers, Flamingo sau Best Computers.

Anii au trecut si cele trei business-uri s-au inchis ori s-au reprofilat, iar CIT Grup a continuat pe aceasta nisa, a solutiilor de calcul de tip refurbished si nu numai.

Ce este un produs IT refurbished?

Produsele IT refurbished provin din medii functionale, insa prin diferite programe de leasing sau buy-back acestea s-au intors la producator. Orice echipament refurbished este trecut prin trei faze de testari: o data la producator, o data de catre specialistii interni si o a treia oara la instalarea sistemului de operare.

„Un produs refurbished ofera resurse necesare si performante in special mediului business, fiind comercializat cu o garantie de 2 ani, impachetat individual in cutie, poate fi utilizat imediat detinand software Microsoft preinstalat si beneficiaza de suport customer service ca si un produs nou”, sustine Dan Iliescu, CEO CIT Grup.

[ Citeste si un review al unei statii de lucru refurbished comercializata de CIT Grup ]

Ce afaceri genereaza un astfel de business?

Compania timisoareana, care in prezent are 13 angajati, comercializeaza atat laptop-uri, calculatoare desktop, statii de lucru dar si componente, periferice si conectica.

Din vanzarea echipamentelor IT, timisorenii de la CIT Group au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,9 milioane de euro si estimeaza o evolutie in urmatorii ani.

“Pentru urmatorii trei ani, preconizam ca vom avea o crestere anuala a cifrei de afaceri de 30%. Marile companii distribuitoare de IT gen Flamingo, Depozitul de Calculatoare, Ultra Pro, au dat faliment deoarece toate vindeau aceleasi produse. In acest moment, companiile mici au inceput sa inteleaga ca nu se pot bate cu marile hypermarket-uri sau marile magazine online vanzand aceleasi produse", sustine Dan Iliescu.

75% corporate si 25% client

Segmentul principal pe care isi desfasoara CIT Grup activitatea este mediul corporate - cu o pondere de 75% din business, in timp ce 25% il reprezinta persoanele fizice. avand clienti atat in tara cat si in Republica Moldova, Ungaria, Olanda sau Italia. Pe plan local, cei mai importanti clienti sunt Easy Call, Hella, Logimetrics, Transavia, Informmedia sau chiar unele institutii precum Aeroportul Traian Vuia din Timisoara.

“Segmentul principal este cel B2B deoarece pentru acestia, achizitionarea de echipamente cu software preinstalat sau echipamenete gen servere sau retelistica CISCO are cel mai mult sens. Pe de alta parte, vorbim de un segment unde achizitia se face in mod responsabil, ori modelul refurbished prezinta niste avantaje in acest sens, atat prin prisma efectului asupra mediului, fiind vorba de echipamente reintroduse in circuitul economic, cu un consum redus de energie, cat si prin prisma costurilor dar si unde banii economisiti pot fi directionati de companii spre activitatea lor principala sau spre bonusarea angajatilor”, sustine reprezentantul companiei.

Un alt segment este cel al persoanelor fizice care “prefera sa faca economii si in loc sa plateasca 1000 – 1500 lei pe un PC cu care sa acceseze aplicatii Microsoft Office sau sa navigheze pe internet, aleg sa achizitioneze un PC cu windows preinstalat si cu licenta la 500 – 800 lei”.

Cele mai vandute produse

Cele mai vandute solutii de calcul sunt calculatoarele refurbished, urmate de laptop-uri refurbished - toate beneficiind de 2 ani garantie si Windows preinstalat.

“Interesul clientilor difera in functie de categoria din care fac parte: clientii persoane juridice care achizitioneaza pentru a revinde mai departe sunt interesati mai ales de calculatoare, laptop-uri si monitoare.

Companiile care achizitioneaza pentru a oferi solutii integrate clientilor au un interes special pentru: calculatoare, statii grafice, laptop-uri, servere, UPS-uri (surse care mentin alimentarea curentului continuu - n.r.) , iar cele care achizitioneaza pentru uz intern, cumpara: pc-uri, servere, ups-uri. De cealalta parte, clientii persoane fizice «se dau in vant» dupa laptop-uri”, explica Iliescu.

25.000 lei, cel mai scump produs vandut

Un echipament de gaming de la Alienware (divizia de gaming a celor de la Dell - n.r.) a fost cel mai scump produs comercializat de CIT Grup.

“Cel mai scump produs vandut a fost un echipament nou din gama gaming, marca Alienware, in valoare de 25.000 Lei. Din categoria refurbished, cel mai scump a fost un server de 12.000 lei plus TVA, cu 2 procesoare Quad Core Xeon, 32 GB ram si 6 hard disk-uri. Un server extrem de rapid si performant prin cele 2 procesoare si 32 GB ram, permitea salvarea de date in regim raid pe cele 6 hardisk-uri a datelor companiei care l-a achizitionat. Pretul acestui produs nou este dublu”.

Piata refurbished, intr-o expansiune puternica

Piata refurbished la nivel global este in expansiune puternica.

„In tari dezvoltate ca Olanda, Germania, Suedia majoritatea scolilor, facultatilor si institutiilor publice au realizat ca pot economisi 50% din sume achizitionand PC-uri refurbished, sustine reprezentantul CIT Grup. Acestea le ofera specificatiile necesare sa isi desfasoare activitatea, au garantie de doi ani, sunt incadrate in programe de upgrade sau buy-back (posiblitatea de a da un produs folosit in scopul unuia nou - n.r.) si au acelasi customer service ca si un produs nou. Vorbim de tari in care procesul de achizitie, atat din bani publici, cat si prin investitie private, este unul responsabil”, a declarat Dan Iliescu.

Tot in ceea ce priveste piata refurbished, Microsoft prin programul «Microsoft refurbished» ofera: licente Windows XP Pro, 7 Home, 7 Pro si Office preinstalate, achizitionate impreuna cu un pc la 50% din costul lor.

Principalii concurenti ai CIT Grup pe piata locala sunt Interlink, Diablos Computers sau Madd.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri