Romania are toate atuurile unei destinatii de succes pentru outsourcingul diverselor activitati. Stam prost la infrastructura, dar forta de munca si costurile scazute nu pot fi trecute usor cu vederea, conform unui studiu efectuat de neoIT.

Competitivitatea costurilor de infiintare a unei afaceri, a costurilor operationale, dar si un mediu de afaceri propice dezvoltarii antreprenorilor. Acestea sunt doar cateva dintre avantajele care au dus Romania pe locul doi in sud-estul Europei din punctul de vedere al avantajelor pe care le are pentru a deveni o destinatie offshore in IT.

Studiul a fost realizat in Romania, Bulgaria, Slovenia si Croatia, rezultatele fiind comparate cu situatia Irlandei, considerata cea mai matura destinatie de outsourcing din Europa. Factorii considerati relevanti pentru indicarea nivelului la care se afla fiecare tara au fost: beneficiile financiare, maturitatea mediului de afaceri, forta de munca, infrastructura si catalizatorul, fiecare fiind, la randul sau, cuantificat in functie de cateva criterii.

Avantajul costurilor ramane unul dintre criteriile cheie pentru externalizarea proceselor de IT si business offshore, precizeaza studiul. Cel mai adesea, avantajul costurilor unei destinatii are doua elemente fundamentale: costul initierii unei afaceri si cele ale derularii unei afaceri (costuri operationale). Dintre tarile sud-est europene, Romania se remarca prin cele mai reduse costuri pentru inceperea unei afaceri, la polul opus aflandu-se Croatia. De asemenea, in Romania se afla si cel mai ieftin mediu de afaceri pentru derularea activitatii unei companii, aici autorii studiului referindu-se la fiscalitate. Cumulati, acesti doi factori duc Romania pe primul loc intr-un top al beneficiilor financiare, chiar si inaintea Irlandei, care este cea mai scumpa tara din acest punct de vedere.

Maturitatea afacerilor a fost masurata in functie de usurinta cu care se porneste si se conduce o afacere, maturitatea mediului de afaceri si flexibilitatea pe care o au angajatorii. La cel dintai dintre aceste criterii, Romania este prima din tarile Europei de Sud-Est, in urma Irlandei, deoarece autoritatile solicita cel mai mic numar de proceduri pentru initierea unei afaceri, proceduri care sunt duse la indeplinire in cel mai mic numar de zile. Mediul de afaceri este insa mai matur in Slovenia decat la noi, in favoarea acesteia fiind si faptul ca este deja membru al Uniunii Europene. Romania este insa codasa cand vine vorba de obligatiile angajatorilor, acestia intampinand dificultati mari in privinta costurilor angajarii si a concedierii personalului, studiul considerandu-le reminiscente ale perioadei comuniste.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23679&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri