Operatorii de telefonie mobila Vodafone Romania si Orange Romania vor avea obligatia sa reduca, in patru etape, tarifele de interconectare cu cate 11,3 la suta, din 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,13 eurocenti pe minut in prezent si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, precizeaza ANRC.

Scaderea tarifelor de interconectare va face posibila reducerea tarifelor la apelurile in alte retele.

Potrivit ANRC, prin stabilirea calendarului de reducere a tarifelor de interconectare, ANRC va asigura fundamentarea acestor tarife in functie de costuri, ceea ce va echilibra sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si va impiedica obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa.

'Decizia noastra de orientare pe costuri a tarifelor de interconectare se bazeaza pe analiza stiintifica minutioasa a datelor, pe consultarea continua cu industria, precum si pe bunele practici din Uniunea Europeana', a declarat presedintele ANRC, Dan Georgescu.

Tarifele maxime aplicabile de la data de 1 septembrie 2006 vor fi 7,21 eurocenti/minut, de la 8,13 eurocenti/minut, in prezent, de 6,40 eurocenti/minut de la 1 ianuarie 2007, de 5,67 eurocenti/minut - 1 ianuarie 2008 si de 5,03 eurocenti/minut de la data de 1 ianuarie 2009.

Pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat, cu sprijinul unui consultant specializat, un model tehnico-economic de calculatie a costurilor care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente. Principiile de elaborare a modelului au fost consultate pe larg in cursul anului 2003, iar modelul a fost dezvoltat in perioada octombrie 2004 - aprilie 2005, ajustat pe baza unor comentarii si informatii furnizate de operatori si, ulterior, consultat public pana la data de 8 mai 2006.

ANRC a comunicat permanent cu cei doi operatori si cu ceilalti jucatori de pe piata, analizand si luand in calcul argumentele privind particularitatile retelelor transmise in cadrul discutiilor si al consultarilor publice.

Care este reactia operatorilor?

Principalii operatori mobili de pe piata romana, Vodafone si Orange, sustin ca noile tarife de interconectare impuse luni de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) nu pot fi sustinute din punct de vedere a costurilor si vor periclita investitiile de viitor ale operatorilor.

Rezultatul comunicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in comunicatii in legatura cu tarifele de interconectare cu operatorii mobili pe baza costurilor se gaseste nu numai la cel mai scazut nivel european, ci este sub costurile de interconectare ale companiei Orange Romania.

Potrivit unu comunicat al companiei, modelul adoptat de ANRC a fost dezvoltat si aplicat doar in patru tari cu piete mature, ce au o evolutie predictibila si cu stadii de dezvoltare diferite fata de Romania din punct de vedere macroeconomic.

"In acest context, consideram ca modelul de calcul adoptat de ANRC nu este unul care sa se fi dovedit a fi viabil in tarile aflate intr-o puternica crestere, asa cum este Romania. Este relevant faptul ca niciuna din tarile din estul Europei nu a aplicat inca un astfel de model, tocmai pentru a nu afecta dezvoltarea pietelor de telefonie", se precizeaza in comunicat.

In Romania, telefonia mobila este intr-o etapa de dezvoltare puternica, ce necesita investitii masive, rata de penetrare fiind inca mica in comparatie cu celelalte tari europene. In ceea ce priveste nivelul macroeconomic, Romania se gaseste intr-un proces de crestere accentuata, iar aderarea iminenta la Uniunea Europeana determina o tendinta de crestere a costurilor in toate domeniile.

Vodafone Romania considera ca modelul de calculatie este incorect

Modelul de calculatie a costurilor de interconectare impus de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii ANRC este considerat incorect de reprezentantii Vodafone Romania, deoarece subestimeaza costurile reale ale companiei, costuri care au fost comunicate catre ANRC.

Potrivit unui comunicat al companiei, Vodafone Romania intelege necesitatea incurajarii competitiei in industria comunicatiilor mobile din Romania, inclusiv prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare, dar considera ca, pentru a fi eficient si aplicabil, un astfel de model trebuie sa reflecte costurile reale ale operatorilor si sa fie elaborat cu responsabilitate si profesionalism.

"Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania", a declarat Liliana Solomon, chief executive officer Vodafone Romania.

Comunicatul Vodafone mai semnaleaza ca "Decizia ANRC urmeaza unor discutii bilaterale insuficiente, demarate in august 2005, constand intr-o conferinta telefonica si doua intalniri cu consultantul extern al ANRC. Spre deosebire de practica europeana, procesul de consultare cu ANRC a fost formal si nu a implicat o analiza obiectiva a tuturor factorilor".

Cota de piata prognozata de ANRC pentru anul 2009 include traficul aferent atat utilizatorilor 2G, cat si celor 3G, insa costurile exclud investitiile in 3G, deja efectuate, sau planificate pentru anii urmatori. Vodafone Romania plateste 35 de milioane dolari pentru utilizarea licentei 3G, la care se adauga costuri de zeci de milioane in dezvoltarea retelei si a serviciilor 3G.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri