De data aceasta, intalnirea cu Ravinder Takkar, CEO Vodafone Romania, a avut loc in sediul operatorului telecom din Piata Charles de Gaulle. Zambitor dar si foarte decis, intalnirea a avut ca scop principal detalierea catorva nemultumiri privind accesul (sau mai degraba lipsa lui) la infrastructura fixa, insa si detalierea catorva asteptari privind noul Guvern.

ANCOM a hotarat saptamana trecuta sa nu permita accesul Vodafone si Orange la infrastructura operatorilor de internet fix (precum RCS&RDS, UPC sau Telekom) motivand ca domeniul este destul de competitiv pentru o si mai mare liberalizare a pietei. Pe de alta parte, RCS&RDS, companie care nu are o retea de telefonie mobila foarte dezvoltata, are acces la reteaua Vodafone in unele zone care nu are acoperire buna.

Acest lucru a dus la nemultumire in randul principalilor operatori de telefonie mobila - Orange si Vodafone. Ceilalti doi operatori de telefonie mobila, RCS&RDS si Telekom au si servicii fixe de comunicatii.

WALL-STREET.ro: Ce asteptari aveti de la noul Ministru al Telecomunicatiilor?
Ravinder Takkar: Pana sa ajungem la Ministrul Telecomunicatiilor, asteptarile sunt de la intreg Guvernul. Si de aici, avem nevoie de stabilitate, adica decizii care vor ramane pe term lung, predictibilitate si politici bune.

W-S.ro: Defineste „politici bune”.
RT: Ceva ce se potriveste pe termen lung si care are efecte pozitive. Nu am nicio alianta sau preferinta asupra vreunui partid sau persoane, tot ce conteaza este ca Guvernul sa faca treaba buna si sa implineasca cele trei caracteristici – stabilitate, predictibilitate si politici bune. Ca CEO Vodafone dar si ca investitor in Romania, acestea sunt cele mai importante trei lucruri.

W-S.ro: Ce trei caracteristici trebuie sa aiba noul Ministru al Comunicatiilor?
RT: Intr-o anumita masura, cele trei raman valabile – un ministru trebuie sa confere stabilitate. Desi sunt aici doar de 18 luni, avem deja al treilea ministru, asa ca stabilitatea este importanta. Predictibilitatea poate exista doar daca exista aceasta stabilitate, altfel nu putem vorbi despre ea. Pentru a face lucruri care sa aiba rezultate si efecte pe termen lung, este nevoie de o perioada mai indelungata pe pozitia de Ministru. Ministrul Comunicatiilor este responsabil de foarte multe decizii si strategii care influenteaza viata multora, si Agenda Digitala impinge, practic, Romania si o obliga sa ia decizii importante pentru a reusi, pana in 2020, sa atinga scopurile pe care Romania si le-a asumat.

Solutia cea mai simpla este sa creezi suficienta competitie in aceasta zona.

W-S.ro: Si nu sunteti multumiti.
RT: Nu, nu suntem, pentru ca inca mai trebuie sa se intample multe lucruri, mai trebuie facute foarte multe. Romania are un target pana in 2020. Daca te uiti astazi, unde suntem si unde trebuie sa ajungem, mai avem inca mult de mers. Daca as fi Ministrul Telecom, prima intrebare pe care mi-as pune-o ar fi cum sa aduc Romania pe drumul cel bun, sa atingem si chiar sa depasim angajamentele. Este extrem de important. Din nou insa, trebuie stabilitate si gandire pe termen lung.

Acum, in legatura cu Agenda, este absolut necesar ca operatorii sa joace pe un „acelasi teren”, cu sanse egale. Trebuie sa te asiguri ca exista destui concurenti, in toate locurile si pe toate segmentele, pentru o piata sanatoasa si pentru ca Romania sa reuseasca sa se incadreze in obligatiile pe care si le-a asumat in fata UE.

Al treilea lucru, ca ministru, trebuie sa asiguri stabilitatea si profitabilitatea sectorului, pe termen lung. Din nou, daca esti responsabil pe un sector unde unii jucatori sunt ingraditi si din cauza aceasta nu reusesc sa se mentina profitabili, ai o problema.

Broadband fix liberalizat

W-S.ro: Daca piata de broadband fix se va liberaliza, in cat timp ati reusi sa intrati pe acest segment?
RT: Comentariile mele nu tin de rapiditatea cu care putem intra pe acest segment de piata, ci sunt legate de faptul ca broadband-ul fix, segmentul pe care Romania este ultima in Europa ca penetrare, este o zona care necesita atentie sporita. Ca parte a Digital Agenda, subliniez, zona pe care suntem cel mai in urma este cea de broadband fix.

Solutia cea mai simpla este sa creezi suficienta competitie in aceasta zona, pentru a permite ca aceasta parte a industriei sa creasca! Daca scoti barierele de intrare si lasi jucatorii sa joace de la egal la egal, automat competitia va face ca lucrurile sa se miste in directia potrivita.

W-S.ro: Va creste automat penetrarea in zonele rurale?
RT: Cred ca peste tot va creste. Si nu vorbesc doar in numele Vodafone, cred ca intreaga industrie si toti jucatorii vor avea strategii noi pentru o penetrare broadband fix mai buna, mai eficienta. Pana cand stim insa cum va defini noul Guvern „terenul de joaca” pe acest segment, este greu sa vin cu o strategie clara din partea Vodafone.

Nu am nicio indoiala insa ca daca ni se ofera oportunitatile corecte si egalitate de sanse intre operatori, noi, Vodafone, precum si alti jucatori, vor veni cu strategii care vor ajuta consumatorii si ne vor apropia mai mult de Agenda Digitala. Am vazut acest lucru si in alte industrii si chiar si intr-a noastra, pe segmentul mobile, unde este competitie egala, uneori chiar prea intensa.

W-S.ro: Ceva vesti bune legate de Agenda? Unde facem progrese clare?
RT: In zona mobile-ului broadband, unde suntem in linie si chiar depasim. Daca la broadband fix Romania este ultima ca numar de utilizatori la suta de locuitori, in zona de conectivitatea mobila stam foarte buna. Alte zone in care telecomul romanesc merge bine, este in zona de angajati – romanii sunt foarte priceputi, capabili in zonele de IT si pasionati de ceea ce fac, cu skill-uri foarte bune. Pentru a fi pusi insa in valoare, este nevoie de o piata echilibrata.

Citeste si:

    Un lucru eronat ar fi sa nu se faca nimic pentru piata de broadband fix din Romania. Pana la urma, datoria unui Guvern este aceea de a sluji oamenii, si acesta este un subiect care afecteaza pe toti din tara! Acest Guvern sau oricare urmatorul, va trebui sa gandeasca astfel.

    In prezent, la fiecare 100 de oameni, 19,2 au acces la broadband. Este dificil de prezis la ce nivel va ajunge daca nu se va implementa o noua lege, mai ales ca, pe masura ce broadband-ul fix se va extinde in zonele rurale, va deveni din ce in ce mai dificil.

    Eliminarea taxelor de roaming si net neutrality

    W-S.ro: Cum priveste Vodafone eliminarea taxelor de roaming, cu incepere din 2016? Cum vor afecta operatiunile operatorului?
    RT: Este o zona in care Romania este foarte avansata, inclusiv Vodafone. Independent de aceasta noua reglementare, noi deja oferim clientilor o optiune foarte buna – pentru o taxa fixa mica, zilnica, poti beneficia de minutele/megabitii din tara si pe plan international. Unele dintre planurile tarifare, de exemplu, nu necesita nicio alta taxa. Multe sute de mii de romani deja folosesc acest serviciu – credem ca este un exemplu bun cum Romania este mai avansata decat multe alte state din UE.

    Citeste si:

      Conceptul il avem deci deja implementat.

      W-S.ro: Si totusi, cum veti fi impactati?
      RT: Cred ca este putin prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru, financiar.

      W-S.ro: Exista posibilitatea de a ridica putin preturile pentru a recupera pierderile din taxarea in roaming?
      RT: Cred ca in ceea ce priveste implementarea, desigur, daca este facuta altfel decat ne asteptam, ne va costa. In general, aceste costuri sunt sustinute de noi. Asteptarea mea este deci ca preturile nu vor creste dupa ce legea va intra in vigoare pentru ca, asa cum am spus, deja avem oferte foarte bune pentru roaming.

      W-S.ro: Ce va insemna net neutrality pentru Romania?
      RT: Cred ca este un segment foarte important. Viitorul serviciilor digitale depinde foarte mult de aceasta lege. Suntem destul de satisfacuti de pozitia pe care o are Comisia Europeana in ceea ce priveste acest subiect, este o pozitie care permite diferentieri de servicii, fata de legea americana care nu permite acest lucru. Cred ca aceasta lege va permite crearea unor servicii foarte interesante pentru consumatori. De exemplu, poti folosi tehnologia mobila cu mai mare succes pentru servicii critice – medicale, de urgenta sau anumite servicii M2M.

      Cred ca aceasta diferentiere este un pas important si un unghi potrivit pentru a intra in aceasta zona foarte complexa.

      W-S.ro: Aceasta lege va implica reducerea vitezelor la Internet?
      RT: Nu este neaparat vorba de viteza, cat „latency”, caderi (downtimes), uneori are legatura cu prioritizarea.

      Principalii concurenti ai Vodafone sunt Orange, Telekom, precum si RCS&RDS si UPC.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri