Suna aproape de domeniul Science Fiction-ului, atunci cand multe scoli din Romania au veceurile in curte, in Anul Domnului 2016, insa companii private precum Telekom Romania sau Samsung incearca sa compenseze: Telekom distribuie in exclusivitate un pachet digital pentru scoli. In ce consta, ce asteptari are compania, dar, mai ales, ce provocari trebuie sa depaseasca, citeste in materialul de mai jos.

Pachetul include tableta si conectivitate la internet, plus acces la platforma de management educational Adservio. Pachetul contribuie la organizarea eficienta a procesului educational din Romania, imbunatatirea actului didactic, eliminarea actiunilor birocratice si cresterea interactivitatii dintre profesori, elevi si parinti. In plus, platforma functioneaza ca un liant intre unitatile de invatamant scolar si fiecare dintre partile implicate - minister, inspectorat, directori de scoli, departamentul de secretariat, profesori si diriginti, parinti si elevi.

Pachetul de baza include o tableta Lenovo MIIX 310 cu sistem de operare Windows 10 preinstalat pentru profesori si conectivitate mobila 4G (prin SIM) si acces la platforma Adservio, la un pret per elev incepand de la 1,99 euro pe luna, pret fara TVA. Pretul final al solutiei pentru fiecare unitate de invatamant se calculeaza in functie de volumul de tablete si numarul de elevi din fiecare unitate. Suma lunara per elev se plateste doar 9 luni pe an, fiind excluse lunile de vacanta de vara.

Pana in prezent, sase unitati de invatamant au fost deja dotate cu pachetele digitale pentru scoli de la Telekom si Adservio: Colegiul National „A. T. Laurian” din Botosani, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iasi, Gradinita si Scoala Primara EUROED din Iasi, Liceul Teoretic „Scoala Europeana” din Bucuresti, Gradinita si Scoala IOANID din Bucuresti, Colegiul National „Spiru Haret” din Bucuresti.

Principalele provocari? Schimbarea mentalitatilor

“Principalele provocari tin de schimbarea mentalitatilor celor implicati in procesul educational - profesori, elevi, parinti. Copiii integreaza in mod natural tot ce presupune utilizarea de echipamente mobile si aplicatii; le folosesc usor pentru activitatile scolare de zi cu zi, dar e nevoie ca si parintii si cadrele didactice sa capete aceasta dexteritate, sa devina mai deschisi catre ceea ce inseamna digitalizare”, subliniaza, pentru wall-street.ro, Razvan Ionescu, director marketing, segment business, Telekom Romania.

“Stim ca e posibil si ca schimbarile sunt evidente intr-un timp foarte scurt. Dovada sunt profesorii, parintii si elevii din cele 6 scoli care au fost deja echipate cu catalogul digital. Acestia au inteles ca tehnologia elimina actiunile birocratice si creste interactivitatea intre aceste trei categorii, iar actul educational este astfel imbunatatit si devine mai eficient”, spune el.

Conditiile necesare pentru ca acest proiect sa poata fi implementat in scoli? Sa existe deschidere pentru o astfel de abordare, moderna, a procesului educational.

“Marele avantaj al acestui pachet este ca in orice moment al zilei pot sa transmit un mesaj unui parinte, primesc raspunsul inapoi - este un feedback permanent. Cu acest prilej, am reusit sa cunosc si pe foarte multi dintre parintii unei scoli mari, cu aproape 1500 de elevi. De asemenea, faptul ca platforma ne pune la dispozitie statisticile necesare scuteste mult din timpul pe care l-as petrece calculand in sedinte cu ceilalti profesori, colegii mei.” spune Beatrice Manuela Cotofan, directorul Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri” Iasi.

Prin intermediul acestui pachet, profesorii sunt permanent in contact cu elevii, parintii si colegii, pot posta subiecte de discutie si primi temele elevilor direct in cont. Mai mult, pot oferi feedback, pot pune note si absente sau chiar urmari evolutia elevilor din toate clasele si genera rapoarte statistice detaliate la o singura atingere sau un simplu click. Activitatile organizatorice consumatoare de timp sunt in acest fel inlocuite de actiuni automate, care permit profesorilor sa isi concentreze atentia asupra eficientizarii procesului didactic in sine. In acelasi timp, parintii sunt informati in timp real, au acces de oriunde si oricand la situatia scolara a copiilor si comunica direct, securizat si individual cu orice profesor, cu dirigintele clasei, chiar si cu directorul scolii. La randul lor, elevii pot lucra cu instrumente familiare, aceleasi pe care le utilizeaza si in timpul liber, si experimenteaza, impreuna cu profesorii, un nou mod de a participa la procesul de predare-invatare, mai simplu, mai placut si interactiv.

Prin utilizarea platformei educationale incluse in pachet, partile direct implicate in procesul didactic (profesori, elevi si parinti) devin mai responsabile si se pot implica mai mult in actul didactic si in procesul educational. Astfel, in unitatile de invatamant unde platforma a fost deja introdusa, s-au inregistrat cu pana la 63% mai putine absente, a crescut cu un punct media notelor obtinute de elevi si s-au inregistrat rezultate mult imbunatatite la testarile nationale.

Profesorii pot accesa platforma educationala Adservio de pe tableta inclusa in pachetul Telekom, iar parintii sau elevii - de pe orice dispozitiv conectat la internet, pe baza unui user si a unei parole, direct pe site-ul dedicat. Platforma este compatibila cu sistemele de operare iOS, Android si Windows.

Pretul este suportat, de la caz la caz, de orice participant din proiect, si anume unitatea scolara
parintii, primariile sau diverse companii care doresc sa sustina acest proiect pentru un anumit numar de scoli, mai spune oficialul Telekom.

Ce ramane, deci, de facut? Viitorul Guvern si Parlament sa sprijine implementarea unor legislatii coerente, gandite pe termen lung si eventual pe mai multe mandate, care sa sprijine invatamanul viitorului (si) in Romania.

Sursa foto: Shutterstock: Rawpixel.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri