Adservio este o platforma educationala, lansata in urma cu 11 ani la Iasi, care a ajuns pana acum in 200 de scoli. Proiectul conecteaza in acelasi loc si in acelasi timp elevul, profesorul, parintele, scoala, inspectoratul si Ministerul Educatiei, doar ca acesta din urma nu este interesat de informatii colectate transparent care ar indica concret rata abandonului scolar, rata absenteismului si interesul elevilor pentru orele din programa.

Adservio este o platforma scolara romaneasca care incearca sa modernizeze educatia de 11 ani. Aceasta include un catalog electronic, teste de IQ si de psihologie pentru orientarea in cariera, o biblioteca gratuita in format electronic si permite incarcarea temelor si a observatiilor online. Profesorii noteaza in catalog abateri, recompense, note, absente, plusuri si minusuri care se pot transforma in note, media la o disciplina fiind calculata automat. Avantajul elevului este ca poate afla probabilitatea de a fi ascultat la o materie, in functie de notele pe care le are in raport cu ceilalti elevi. Platforma iesenilor mai aduna informatii despre copii, precum mediul din care provin: rural sau urban, familia in care traiesc (monoparentala, parinti plecati in strainatate), data si varsta la care abandoneaza scoala.

Cu toate aceste date, Adservio este o sursa foarte buna de informatii pentru cei care iau decizii in domeniul educatiei. Insa, in cei 11 ani de cand au aparut pe piata, se chinuie sa convinga scolile sa implementeze sistemul lor bun si ieftin, in care parintii platesc doar doi euro pe an. Pana acum au ajuns in peste 200 de scoli, din care doar 10% in sistem privat, din totalul de peste 6.000.

Paradoxal, in 2020, digitalizarea care usureaza munca profesorilor implica sute de hartii, pentru ca Ministerul Educatiei nu a fost in stare, in 11 ani, sa dea un ordin de ministru prin care sa stabileasca ca scolile din Romania care folosesc sisteme digitalizate ce respecta standardele sale pot imprima documentele (catalog, rapoarte, fise matricole) in vederea arhivarii in formatele clasic si digital.

Mai mult, in tot acest timp, Adservio a trimis la Ministerul Educatiei mai multe adrese prin care cere un ordin de ministru sau macar pilotarea proiectului, dar singurul raspuns a fost primit in urma cu cativa ani si suna cam asa: „pregatim ceva”. In 11 ani, niciun ministru nu le-a batut la usa, nici macar in spam, iar contul ministerului este nefolosit.

„In momentul de fata, in Romania, scopul este de a implementa o astfel de platforma in toate scolile pentru a avea un sistem de educatie performant la nivel de management. O astfel de platforma iti da o radiografie a sistemului, iti automatizeaza procesele, iti elimina toata birocratia si pune la treaba oamenii conform functiei. Adservio ofera acces la statistici globale referitoare la tot ce inseamna imaginea unei localitati intr-o tara, poti sa iei decizii in cunostinta de cauza, in situatii reale. La nivel de management, toata raportarea si toate statisticile ajung in timp real la toti actorii implicati: elevi, profesori, parinti, directorul scolii, inspectorat, minister. Cata birocratie elimini? Cat timp pierdut? Cat ajuti?”, se intreaba Alexandru Holicov, fondatorul Adservio.

Astfel, cei 16 ministrii ai Educatiei au dat si dau cu piciorul unui sistem care, implementat la nivel national, ar putea genera date pentru masurile ce urmeaza a fi luate in materie de absenteism scolar, pregatirea elevilor, interesul pentru ore si situatia familiala.

Lipsa de interes a autoritatilor in proiectul lor ii tine pe loc doar in Romania si alimenteaza dorinta de a transforma proiectul intr-unul international, anul acesta pregatindu-se extinderea pe patru piete europene. „O sa integram plata taxelor scolare private in aplicatie. Vrem sa aducem in platforma joburi si internshipuri ca sa completam piata muncii. Sa oferim tinerilor o predictibilitate mai mare in decizii. Pentru anul 2020 ne pregatim sa extindem proiectul in patru tari din Europa, putem alege din 13 tari, inclusiv Finlanda”, spune Holicov.

Ministerul Educatiei pare ca asteapta, insa, inceperea si finalizarea unui proiect anuntat in luna septembrie din 2019, de guvernarea PSD. Atunci, ministerele Educatiei, Comunicatiilor si Fondurilor Europene au inceput doua proiecte de digitalizare a scolilor, dintre care unul denumit „Catalogul Electronic”, cu o durata de implementare de trei ani si un cost de 49 de milioane de euro, acoperit integral din bani europeni.

Proiectul Adservio a inceput in 2008, in liceul „Vasile Alecsandri” din Iasi. Planul era ca mai intai sa doteze scolile cu cele necesare, precum calculator si internet, pentru a avea acces la platforma. Echipa Adservio numara 23 de angajati, la care se adauga o echipa de vanzari din cadrul Telekom Romania, companie cu care are parteneriat din 2017. Pana acum au investit peste doua milioane de euro in dezvoltarea si implementarea sistemului.

Pana la ora publicarii acestui material, Ministerul Educatiei Nationale nu a transmis un punct de vedere referitor la utilizarea sistemelor digitalizate in scoli.

Sursa foto: National Cancer Institute | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri