Retelele de cartier trebuie reglementate in mod special pentru ca fac o concurenta neloiala furnizorilor de servicii de voce si date prin cablu, a declarat Radu Petric presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC)
"Industria de cablu s-a miscat mai repede decat reglementarea, iar operatorii au beneficiat de lipsa legii. Acum, insa, cablistii, a doua mare industrie constructoare de infrastructura, sunt reglementati, iar noile reguli sunt un handicap in concurenta cu alti operatori", a adaugat Petric la o dezbatere cu tema "Cadrul de reglementare in domeniul comunicatiilor - motor sau frana in calea dezvoltarii concurentei pe aceasta piata".

Pe infrastructurile furnizorilor de cablu se gasesc toate serviciile, voce, video si date. Petric considera ca infrastructurile existente in momentul de fata sunt suficiente, iar concurenta ar trebui sa existe numai in ceea ce priveste pachetele de servicii.

Retelele de cartier pot fi privite ca operatori autentici, organizate intr-o asociatie puternica in Bucuresti, ele sunt primele care au dezvoltat buclele locale si au asigurat broadband-ul in marile orase, considera Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT din Camera Deputatilor. Acesti operatori sunt deja intr-o competitie serioasa cu furnizorii de servicii prin cablu, crede Pambuccian.

Serviciile de furnizare de internet de banda larga pentru utilizatorii individuali au crescut anul trecut cu o rata de aproximativ 900%, iar numai in Bucuresti, retelele de cartier controleaza o cota de piata de aproximativ 13%. O asemenea crestere a atras atentia marilor furnizori de servicii internet care, in special RCS&RDS, au inceput sa achizitioneze astfel de retele.

Nicolae Duicu, director de marketing al asociatiei retelelor de cartier, Interlan, a opinat ca "aceasta competitie intre retelele de cartier si marii furnizori de internet nu este un razboi pe viata si pe moarte; cresterea pietei presupune si crestere in diversitate, iar retelele de cartier ofera servicii alternative cu suport tehnic si mentenanta mai rapide, dar si cu viteze mai mari ale transferurilor de fisiere."

Investitia de pornire pentru o retea de cartier este de aproximativ 1.000 de euro, insa cresterea rapida si viteza de transfer de pana la 3 gigabiti pe secunda in trafic liber face ca o astfel de retea sa devina un altfel de furnizor de servicii internet, la fel de legal precum RCS&RDS ori UPC Astral, a adaugat Duicu.

Asociatia Interlan a fost fondata la sfarsitul anului 2004 avand un numar initial de 10 membri. in timp, retelele de cartier au devenit o alternativa economica a cererii de informatie si comunicatie electronica, devenind adevarati furnizori de internet locali.

Interlan a adunat pana in prezent in randurile sale un numar de 35 de membri, alti 15 aflandu-se in curs de aderare. Cele 35 de companii ofera servicii de acces la Internet pentru aproximativ 50.000 de utilizatori casnici din Bucuresti.

Asociatia a fost infiintata atat pentru a oferi ajutor retelelor de cartier sub forma consilierii legale si tehnice, cat si pentru a urmari si promova obiectivele comune ale companiilor membre, unul din obiectivele asociatiei pe viitor fiind in impunerea un brand Interlan pe piata furnizorilor de servicii internet din Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri