Cu toate ca a inregistrat progrese vizibile in 2006, Romania a ocupat penultima pozitie in Clasamentul European privind Inovatia - European Innovation Scoreboard, EIS 2006 - instrument dezvoltat la initiativa Comisiei Europene pentru a masura performantele in domeniul inovatiei. EIS ia in calcul o serie de indicatori privind educatia, investitiile in IT&C si cercetare, precum si numarul de patente inregistrate de fiecare tara in parte.

Uniunea Europeana pe de o parte si SUA, pe de alta parte, au lansat, in deceniul trecut, ample programe de sustinere a inovatiei, privita drept unul dintre motoarele principale de dezvoltare economica. Amenintata de progresele tehnologice ale Japoniei si vazand pasii rapizi facuti de tarile scandinave, America s-a regrupat la sfarsitul anilor 90. Profesori renumiti, intre care Michael Porter, profesor la Harvard Business School, au realizat ample studii privind legatura dintre capacitatea de inovatie si prosperitatea natiunilor, urmate de programe in consecinta.

Dupa cum au demonstrat si la CeBit 2007, performantele firmelor de IT romanesti nu confirma aceasta pozitie codasa, dar, din pacate, acest lucru nu este suficient, a aratat Elisei Craciun, director general Romanian Soft Company (RSC).Inovatia este motorul principal de dezvoltare a economiei; atat tarile UE, cat si SUA, cu umbra Japoniei in spate, au inteles acest lucru si au lansat, la sfarsitul anilor 90, ample programe nationale de sustinere a inovatiei, in care au implicat legislativul, executivul, sectorul privat, unitatile de invatamant superior etc. in mod paradoxal, Romania, cu mult mai putin dezvoltata economic, n-a fost preocupata de acest aspect, desi are la dispozitie creiere cu un excelent potential inovator, a aratat directorul general RSC.

Liderii europeni in inovatie sunt Suedia, Elvetia, Finlanda, Danemarca si Germania; Romania, aflata in acelasi pluton cu Cipru, a facut progrese comparativ cu anul precendent, dar se afla inca la coada clasamentului. Studiile europene arata ca SUA si Japonia sunt inca inaintea tarilor UE in ceea ce priveste inovatia, dar distanta s-a mai micsorat in ultimul an.

Recent, in deschiderea CeBit 2007, cancelarul german Angela Merkel, a anuntat un al doilea summit IT in acest an, menit sa sublinieze orientarea policitilor de sustinere a inovatiei in special catre sectoarele IT&C, energie, sanatate si nanotehnologie. Ne-a bucurat la CeBit interesul firmelor germane pentru produsele software integrate create de RSC, Germania aflandu-se in plutonul fruntas al inovatiei. Ca specialisti IT insa, nu suntem multumiti sa stim ca Romania este la coada clasamentului inovatiei, a aratat Elisei Craciun.

Stiinta si technologia din Romania au nevoie de o vizibilitate internationala mult mai mare, fapt recomandat de altfel si in raportul privind performantele in domeniul inovatiei. E laudabila lansarea la CeBiT a brandului romanesc de IT si speram sa ne fie de folos. Ma intreb insa daca va face fata eficient imaginii de tara codasa in inovatie, a precizat directoru l general RSC.

Romanian Soft Company (RSC) este companie cu capital integral romanesc, a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea de sisteme informatice integrate pentru piata interna si internationala de software. RSC ofera solutii de Healthcare si eBusiness, fiind partenerul IT a peste 60 de companii de referinta si institutii medicale din Romania: spitale clinice, de urgenta, judetene si municipale, centre medicale, policlinici, laboratoare, servicii de ambulanta si case de asigurari de sanatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri