Volumul total de trafic de voce originat in retelele publice mobile in 2006 a depasit 14,35 miliarde de minute, in crestere cu 54% fata de anul 2005,potrivit Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). in ceea ce priveste apelurile realizate de utilizatorii serviciilor de telefonie mobila in 2006, fiecare categorie de trafic a inregistrat cresteri. Traficul in interiorul propriilor retele detine in continuare ponderea cea mai mare (78%), in timp ce traficul catre destinatii internationale are ponderea cea mai mica in total (aproximativ 2%).

Numarul de cartele SIM active aferente numarului total de abonamente si cartele preplatite comercializate utilizatorilor finali persoane fizice si juridice a fost de 17,4 milioane la 31 decembrie 2006. Aceasta reprezinta o crestere cu 17,2% fata de 30 iunie 2006 si cu 30,4% fata de numarul inregistrat la sfarsitul anului 2005.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila (numar total de cartele SIM active raportat la 100 de locuitori) a ajuns la 80,7%. Rata de utilizare a serviciilor de telefonie mobila era de 46% in cazul persoanelor fizice si de 84% dintre utilizatorii finali persoane juridice. Rata de utilizare a telefoniei fixe era de 51% in cazul persoanelor fizice si de 100% in cazul companiilor si institutiilor publice.

Numarul total al furnizorilor de servicii de telefonie fixa operationali pe piata cu amanuntul a inregistrat, in a doua jumatate a anului trecut, cea mai importanta crestere semestriala din ultimii trei ani. Au aparut 16 noi furnizori, cei mai multi oferind servicii de apeluri prin intermediul retelelor puse la dispozitie de alte comnpanii.

In ceea ce priveste furnizorii alternativi de telefonie fixa, volumul anual de trafic a depasit 1,9 miliarde de minute, inregistrand o rata de crestere de 136% in 2006 fata de 2005. Din volumul total de trafic originat prin intermediul retelelor publice fixe in anul 2006, 27,3% a fost realizat de utilizatorii finali ai furnizorilor alternativi.

In ceea ce priveste structura numarului total de conexiuni de acces dedicat la Internet in functie de infrastructura/tehnologia de acces utilizata, la sfarsitul celui de-al doilea semestru al anului 2006 peste 85% erau conexiuni prin cablu (UTP/FTP si cablu coaxial). Din punct de vedere al largimii de banda furnizate, 90% dintre conexiunile de acces dedicat erau conexiuni in banda larga (de cel putin 128 kbps), fiind utilizate in proportie de 84% de abonatii persoane fizice. Cea mai mare crestere in decursul anului 2006, de aproape 14 ori, a fost inregistrata de numarul de conexiuni pentru acces la Internet in banda larga prin xDSL.

ANRCTI a elaborat acest raport pe baza datelor statistice raportate de aproximativ 2000 de furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice operationali in al doilea semestru al anului 2006. Raportul actualizat, cu detalii privind evolutia principalilor indicatori ai pietei de telefonie fixa si mobila, acces la Internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRCTI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri