Rata pirateriei software in Romania a scazut anul trecut la 69%, insa pierderile cauzate companiilor au crescut la 114 milioane de dolari, din cauza cresterii pietei software in tara, potrivit unui studiu realizat de IDC.
"Obsevam o imbunatatire a conditiilor din piata romaneasca, in special la nivelul companiilor si al institutiilor guvernamentale, care folosesc intr-un procent mai mare software cu licenta, insa pierderile raman deosebit de mari. Cresterea cererii de computere necesita o scadere mai rapida a ratei pirateriei pentru a fi reflectata intr-o scadere a pierderilor economice in cifre absolute", a declarat avocatul Busines Software Alliance (BSA), Magda Popescu, citata de NewsIn.

In 2006, in Romania au avut loc mai mult de 600 de controale in cazuri de utilizare si distribuire neautorizata de software, aproape de doua ori mai multe fata de 2005. Anul trecut, o instanta din Romania a pronuntat prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. in trecut au existat condamnari doar cu suspendare.

Autoritatile publice s-au implicat mai mult in lupta impotriva incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala, potrivit BSA. in iunie 2006 a fost constituit Grupul de lucru in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala aflat in coordonarea Parchetului.

Printre cauzele scaderii ratei pirateriei din Romania, BSA numeste cresterea vanzarilor de laptopuri cu software cu licenta preinstalat, precum si efoturile BSA si ale autoritatilor pentru o mai buna aplicare a legii. Mentinerea pirateriei este cauzata de accesul mai raspandit la broadband.

In 2006, livrarile de PC-uri in Romania au crescut cu 5%, iar piata de software cu 12%, potrivit BSA. Studiul se refera la software pentru PC-uri (desktop si laptop) si nu include software-ul pentru servere, cel vandut ca serviciu si cel realizat la comanda. in 1995, rata de pirateriei in Romania era de 93%.

In tarile din centrul si estul Europei, rata de piraterie a scazut cu un procent, la 68%. Cea mai scazuta rata a pirateriei a fost inregistrata in Cehia, de 39%. in Ungaria, rata pirateriei a fost de 42%, iar in Slovacia de 45%, iar in Rusia de 69%. Pentru prima oara, studiul BSA include Republica Moldova care are una dintre cele mai ridicate rate de piraterie (94%), situandu-se pe locul doi in lume, dupa Armenia.

In tarile vestice ale Uniunii Europene, rata de 36% a pirateriei software a generat pierderi de 11 miliarde de dolari. in Franta, rata pirateriei este de 45%, ceea ce a cauzat pierderi de 2,7 miliarde de dolari. Statele Unite ale Americii au inregistrat una dintre cele mai scazute rate ale pirateriei software, de 21%, ceea ce s-a tradus anul trecut in pierderi de 7,5 miliarde de dolari.

Raportul anunta ca rata pirateriei a scazut in unele tari in curs de dezvoltare. De exemplu, rata pirateriei software din China s-a redus cu zece procente in ultimii trei ani. BSA a calculat ca aceasta reducere a insemnat micsorarea pierderilor cu 864 de milioane de dolari. Piata de software legal din China a valorat anul trecut 1,2 miliarde de dolari, in crestere cu 88% fata de 2005. BSA a fost infiintata in 1988 si dispune de programe in 80 de tari din lumea intreaga.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri