A venit vremea ca designerii in materie de computere sa renunte la prejudecati si sa priveasca dintr-un cu totul alt unghi problema.
Intr-o perioada caracterizata de o competitie agresiva si o evolutie tehnologica constanta in domeniul PC-urilor, producatorii au cam neglijat forma in care ambaleaza megabitii. Chiar daca, odata cu trecerea timpului, PC-urile au devenit tot mai ieftine si mai mici ca dimensiuni, schimbari radicale in aspectul exterior al calculatoarelor nu prea au fost facute... pana acum.

Dar tabloul e pe cale sa se schimbe, pe masura ce tot mai multe companii producatoare de computere isi fac curaj sa experimenteze atat cu forme estetice neobisnuite, cat si cu noi modalitati in care consumatorul poate sa utilizeze si sa interactineze cu calculatorul sau personal.

Cea mai noua inventie a companiei Microsoft este un computer complet plat, in forma de masuta de cafea, intitulat Surface. Calculatorul ilustreaza perfect conceptia lui Bill Gates despre "interfata naturala" spre care ar trebui sa se indrepte computerele. Microsoft Surface, al carui ecran de 30 de inci este acoperit cu o bucata de plastic tare, incorporeaza cinci dispozitive cu conexiune wireless Wi-Fi si Bluetooth, care detecteaza miscarea obiectelor. Calculatorul utilizeaza o versiune a sistemului de operare Microsoft Vista, completata cu alte elemente de software Microsoft. Pe masura ce utilizatorii isi misca mainile pe suprafata "masutei", dispozitivele de detectare transforma semnalele in comenzi. De exemplu, utilizatorii pot selecta o culoare, iar apoi o pot folosi in picturi facute cu degetul sau cu o pensula.

Tehnologia wireless transfera pozele stocate in memoria unui telefon sau aparat foto pe ecranul calculatorului Surface, prin simpla asezare a aparatelor pe "masuta". O simpla miscare a mainii pe touch-screen poate mari sau micsora fotografiile. Mai mult, ele pot fi transferate intr-un alt dispozitiv hardware, asezat tot pe Surface, prin simpla glisare a pozelor cu degetele, cam cum faci cu fotografiile obisnuite pe o masa.

Cu preturi intre 5.000 si 10.000 de dolari, Surface nu este inca destinat utilizatorilor individuali. Obiectivul Microsoft este de a-l plasa mai intai companiilor. De exemplu, intr-un cazinou un client ar putea, printr-o simpla miscare a degetelor, sa afiseze pe ecranul Surface meniul, orarul, harta cazinoului, descrierea localurilor invecinate; ar putea sa faca rezervari si chiar sa joace la pariuri. Un pahar de vin inscriptionat cu un fel de cod de bare ar putea, odata asezat pe monitorul Surface, sa afiseze caracteristici ale vinului sau ale podgoriei.

Chiar daca utilizatorii obisnuiti nu isi vor putea permite deocamdata un calculator masuta, fondatorul Microsoft spera ca milioane de oameni vor intra in contact cu Surface prin intermediul hotelurilor, restaurantelor, cluburilor si companiilor in care acesta va fi expus. Bill Gates intentioneaza sa reduca pretul calculatorului in urmatorii 3-5 ani, oferind totodata si o gama mai larga de versiuni ale Surface.

O alta inventie de ultima ora este un computer-stilou al companiei Livescribe. Fondatorul si directorul executiv al companiei, Jim Marggraff, crede ca inventia va reusi sa micsoreze prapastia creata de-a lungul anilor intre computere si hartie si chiar sa schimbe modalitatea in care milioane de oameni interactioneaza cu internetul. Computerul-stilou se adreseaza, in principal, studentilor.

Pentru utilizarea "smartpen-ului" e nevoie de o hartie speciala, dotata cu puncte microscopice care ajuta senzorul din stilou sa se ghideze pe pagina, atribuind fiecarui perimetru de hartie o anumita functie. De exemplu, poti desena pe hartie un calculator de buzunar, si apoi atinge numerele pentru a efectua operatii. Rezultatele iti vor fi transmise vocal, prin casti. Computerul-stilou este dotat cu un microfon si cu un mic ecran. Pretul de vanzare va fi sub 200 de dolari.

Si compania Palm Inc. aduce inovatii tehnologice pe piata. Palm planuieste lansarea unei noi generatii de smartphone. Noile gadgeturi vor fi putin mai mari decat cele existente pe piata, dar vor avea un software imbunatatit si conexiune wireless.

Hewlett-Packard vinde deja un computer numit TouchSmart, la pretul de 1.800 de dolari, proiectat pentru tejgheaua din bucatarie. TouchSmart iti gaseste reteta culinara dorita sau formeaza un numar de telefon, fara sa fii nevoit sa folosesti tastatura.

Trigem Computer Inc., o companie sud-coreeana, a castigat premiul intai la un concurs de design pentru calculatoare, organizat de Intel Corp. Produsul castigator a fost Black Crystal, un calculator stilat, negru si subtire, care arata ca un sistem stereo de ultima generatie. O varianta mai nonconformista este Argon, al companiei britanice NS Optimum Ltd. - un PC metalic, in forma de craniu, cu ochi rosii, stralucitori. Ambele companii intentioneaza sa scoata produsul la vanzare, desi nu au dezvaluit momentul lansarii sau pretul de vanzare.

Care dintre noile inventii vor prinde la marele public, ramane de vazut. Multe dintre variante presupun schimbari majore in atitudinea consumatorilor, legate de felul cum sunt folosite astazi computerele. Preturile ridicate pot deveni si ele un impediment. Pana la urma, succesul lor depinde de mobilizarea in masa a marilor companii pentru a produce aplicatii pe care utilizatorii sa le gaseasca folositoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri