Fondul american de investitii cu capital de risc Texas Pacific Group (TPG) este in cautare de suport financiar pentru a-si putea sustine oferta de 560 de milioane de dolari, inaintata pentru cumpararea companiei japoneze de electronice JVC.
In cazul in care Texas Pacific Group nu va gasi foarte curand o sursa de imprumut, licitatia pentru cumpararea JVC va fi redeschisa, relateaza New York Times. Fondurile de investitii cu capital de risc ridicat isi finanteaza achizitiile printr-o combinatie de imprumuturi externe si capital propriu. Imprumuturile externe au, in general, ca sursa bancile.

Problema consta in faptul ca bancile refuza sa finanteze TPG pentru cumpararea JVC deoarece nu considera ca fondul de investitii va reusi sa intervina pozitiv in evolutia companiei care a inregistrat patru ani consecutivi de pierderi.

Pana acum, TPG a reusit sa inchida mai multe tranzactii pe teritoriu japonez, cea mai recenta fiind achizitia, in luna martie, a producatorului de jucarii Tomy Co. Ltd, companie care valoreaza in prezent 93 de milioane de dolari.

Potrivit specialistilor, lucrurile nu par a se rezolva la fel de usor si in cazul cumpararii JVC. Matsushita Electric Industrial, cel mai mare producator mondial de aparate electronice de uz casnic, incearca sa-si vanda partea sa de 52,4 % din JVC datorita pierderilor pe care acesta le cauzeaza companiei.

Matsushita a optat pentru oferta inaintata de TPG in martie, mai profitabila decat ofertele lansate de casa de investitii Cerberus sau de producatorul de electronice Kenwood. TPG s-a gasit insa in imposibilitatea de a achita suma promisa, din cauza lipsei unui imprumut extern.

Oferta propusa de Cerberus a fost mai scazuta decat cea a fondului de investitii TPG. Cu toate acestea, Cerberus se bucura de sprijinul catorva membri a boad-ului de conducere JVC si de niste termeni si conditii de cumparare mai putin restrictivi. Daca TPG se va retrage din cursa, cel mai probabil va fi ca Cerberus sa ii ia locul.

Producatorul japonez de echipament audio Kenwood este un alt candidat pentru cumpararea actiunilor de la compania Matsushita. Kenwood intentioneaza sa se foloseasca de tehnologia JVC pentru imbunatatirea liniei de produse electronice pentru masini.

Actiunile JVC au scazut cu 1,74 procente la inchiderea bursei miercuri, atingand valoare de 509 yeni. Cele 52,4 % din actiunile JVC detinute de Matsushita valoreaza aproximativ 68 de miliarde de yeni (561 mil. dolari).

JVC incearca sa se impuna pe piata globala a televizoarelor LCD, unde principalii concurenti sunt companiile mai mari, Sony Corp. si Samsung Electronics Co. Ltd.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri