Advanced Micro Devices intentioneaza sa lanseze cipurile sale dual-core in Taiwan in aceasta saptamana, iar producatori precum Hewlett-Packard, Acer si Lenovo Group vor discuta cum le vor utiliza in produsele lor.
La expozitia Computex, AMD intentioneaza sa lanseze patru procesoare dual-core Athlon 64x2 - modelele 4800+, 4600+, 4400+ si 4200+. Cipurile dual-core, care contin doua miezuri separate de procesare, pot rula mai mult de o singura aplicatie in acelasi timp, sau pot rula o singura aplicatie mult mai rapid.

Cipul 4200+, de exemplu, este cu aproximativ 10% mai rapid decat Athlon 64 4000+, cel mai bun si mai rapid procesor single-core. 4800+ este cu aproximativ 22% mai rapid, potrivit AMD.

Computerele cu cipuri dual-core pot depasi in performanta computerele ce contin doua procesoare single-core, desi diferenta este destul de greu de sesizat. Insa, computerele dual-core vor consuma aproximativ jumatate din energia consumata de ce cele single-core si sunt mai ieftine de cumparat si de intretinut decat acestea.

Insa aceste cipuri de vor vinde la preturi premium. Cipurile 4800+ se vand la pretul de 1.001$ in cantitati de 1.000, in timp ce 4600+ va costa 803$, cu mult mai mult decat cipurile Athlon actuale si mai mare decat cele mai mult cipuri desktop mainstream vandute in ultimii cativa ani. (Cipurile 4400+ si 4200+ se vor vinde pentru 581$, respectiv 537$).
Cipurile concurente Pentium D de la Intel, lansate saptamana trecuta, se vand la preturi cuprinse intre 241$ si 530$ in cantitati de 1.000 unitati. Pana acum AMD a vandut cipuri la preturi mai mici decat Intel pentru a obtine cota de piata. Pretul este insa un factor major in vanzarile de computere.

Insa in cazul in care compania nu reuseste sa gaseasca clienti care sa aprecieze performanta, atunci va scadea preturile in urmatoarele 18 luni.
Noile cipuri dual-core difera in ceea ce priveste cache si viteza. 4800+ si 4600+ ruleaza ambele la 2.4 GHz, dar 4800+ are 1MB de cache, de doua ori mai mare decat la 4600+. Cipurile 4400+ si 4200+ ruleaza la 2.2GHz, dar suporta 1BM cache si respectiv 512KB.

Cipul Pentium D ruleaza la 6GHz. Testerii vor efectua testari ale celor doua cipuri in perioada imediat urmatoare.

Debutul cipurilor dual-core marcheaza si inceputul sfarsitului pentru linia Athlon 64. Compania nu are nici planuri de a lansa cipuri dual-core pentru linia Sempron.

Un cip dual-core Turion pentru notebook-uri va fi lansat in 2006. De asemenea si o versiune dual-core a Athlon FX, cipul pentru jocuri, va fi lansata in viitorul apropiat. Intel a lansat o versiune dual-core a cipului pentru jocuri Extreme Edition Pentium 4, dar aceasta costa 999$.

Acer intentioneaza sa lanseze desktopuri ce utilizeaza noile cipuri, in Europa, in timp ce HP si Alienware vor lansa desktopuri in America de Nord.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri