Utilizarea Internetului a devenit un lucru obisnuit si in Romania. In 2005 inca un milion de romani vor utiliza Internetul, rotunjind numarul total de utilizatori la cinci milioane, estimeazaun studiu al PricewaterhouseCoopers.
Cresterea numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an, rata studiul PwC.

Acum cativa ani, solutia de conectare era dial-up-ul, adica folosirea liniei telefonice pentru serviciile de Internet.

Cresterea numarului de utilizatori de Internet, cerintele lor tot mai mari (descarcarea de fisiere cu muzica, de jocuri din ce in ce mai complexe, de filme) au facut ca linia telefonica sa nu mai fie o solutie acceptabila pentru cei mai multi navigatori de Internet. A venit vremeaconexiunilor prin cablu sau a conexiunilor oferite de operatorii de telefonie mobila.

Ofertele de cablu au dus la scaderea masiva a clientilor de dial-up.

Viteza de navigare pe Internet este una dintre cauzele acestui fenomen. Pe de alta parte, abonamentele au fost redimensionate pe masura cererii diverselor categorii de utilizatori.

Produsele oferite pe piata dau posibilitatea utilizatorilor ca, pe langa citirea mail-ului si navigarea pe Internet, sa poata sa descarce fisiere text mari, imagini, fotografii, jocuri, carti electronice, fisiere audio si video.

Desi ofertele sunt atragatoare, viteza de descarcare a fisierelor nu este totdeauna garantata. Operatorii de cablu scriu in ofertele lor viteza de pana la ..., insa informatia nu e confirmata de realitate. Seara, la orele de varf, viteza de transfer va scadea, exact la fel cum se intampla in cazurile conexiunilor dial-up.

Cu toate aceste inconveniente, firmele de cablu incep sa ofere aceste servicii la pachet cu telefonia fixa. Din cele trei mari firme de cablu din Romania, RDS, Astral si UPC, doar ultima nu ofera si servicii de telefonie fixa. Lipseste o oferta integrata de televiziune, Internet si telefonie, desi toate aceste servicii sunt transmise prin acelasi cablu.

Si firmele de telefonie mobila au diverse oferte de Internet, insa pentru moment cea mai dedicata oferta pentru transmisia de date apartine Zapp-ului.

Internet mobil

Serviciile de Internet oferite de Connex si Orange sunt diferite. Connex ofera inca servicii de Internet prin dial-up. Toti utilizatorii de Connex pot accesa gratuit Internetul (bineinteles platind factura la telefon).

Datorita numarului mare de beneficiari ai acestei facilitati, intrarea pe Internet in orele de varf (seara si in week-end) reprezinta o loterie. Pentru patru dolari se poate opta pentru abonamentul Gold Hobby, care ofera 15 ore de Internet gratuit, iar pentru 12 dolari se poate opta pentru un numar nelimitat de ore de navigare pe Internet. Si Connex si Orange ofera Internet si direct, dar tehnologiile nu sunt foarte dezvoltate, ca in cazul Zapp. Doar introducerea sistemului 3G poate schimba lucrurile.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri