Un computer proiectat pentru testarea virtuala a armelor nucleare din Statele Unite va fi cel mai rapid din lume, fiind capabil de a efectua 1.000.000 miliarde operatiuni pe secunda, a anuntat Departamentul pentru Energie din Statele Unite.
Supercomputerul IBM Roadrunner din cadrul laboratorului national din Los Alamos, New Mexico, este primul care a atins acest grad de performanta, denumit in termeni specializati "petaflop", au anuntat departamentul si IBM.

"Flop" este un acronim pentru numarul de operatiuni ce pot fi efectuate intr-o secunda. Termenul petaflop desemneaza 1.000.000 miliarde operatiuni.

"Roadrunner va fi utilizat de departamentul energetic al Administratiei Nationale pentru Siguranta Nationala pentru a efectua calcule ce imbunatatesc posibilitatea de a verifica daca armele nucleare sunt fiabile, fara desfasurarea unor teste nucleare subterane", a anuntat departamentul in cadrul unui comunicat.

"Roadrunner nu va avea doar rolul principal in protejarea sigurantei sistemului nuclear american, ci va contribui la rezolvarea provocarilor energetice la nivel mondial si va deschide noi cai de cunoastere in campul cercetarii stiintifice", mai arata comunicatul.

"Pentru a oferi o imagine, daca fiecare dintre cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar avea un mini-calculator si ar lucra timp de 24 de ore pe zi, 365 zile pe an, ar fi nevoie de 46 de ani pentru a atinge nivelul de calcule efectuate de Roadrunner intr-o zi".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri