In ultimii cinci ani, stocul de birouri din Bucuresti a crescut cu aproximativ 800.000 de metri patrati, de la 1,8 milioane de metri patrati la peste 2,6 milioane de metri patrati, in timp ce rata de neocupare a scazut de la 15% la 8-8,5%, potrivit datelor centralizate de catre Cushman & Wakefield Echinox. "Aproximam ca in anul 2018 vor fi livrati aproximativ 320,000 mp, iar in urmatoarele 18 luni stocul va atinge pragul de 3 milioane de metri patrati", spune Madalina Cojocaru, partner, office agency, in cadrul companiei de consultanta imobiliara.

"In ceea ce priveste prognoza pentru urmatorii 10 ani, este fezabila atingerea bornei de 5 mil. metri patrati", apreciaza Madalina Cojocaru (foto), in opinia careia piata de birouri are fundamente solide, bazandu-se pe o cerere venita in special din partea unor corporatii internationale care gasesc in Bucuresti un mix optim intre calitatea angajatilor, nivelul salarial si chirii.

"Ne asteptam ca nivelul tranzactiilor sa accelereze in perioada urmatoare, in conditiile in care 2018 se anunta un an cu livrari semnificative, de peste 300.000 de metri patrati in Bucuresti", arata managerul Cushman & Wakefield. Exista totusi un decalaj in dezvoltare comparativ cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, de exemplu. Astfel, in timp ce stocul modern din Varsovia a depasit deja pragul de 5 milioane de metri patrati, in Bucuresti aceasta tinta ar putea fi fezabila abia in 10 ani de acum incolo.

Retail jobs

Dezvoltatorii de birouri nu au livrat nicio cladire noua in Bucuresti in cel de-al treilea trimestru al anului curent, in timp ce companiile au inchiriat spatii cu o suprafata cumulata de 68.000 de metri patrati, in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului precedent. Din suprafata tranzactionata, reinnoirile reprezinta aproape 8.000 de metri patrati, mutarile acopera aproximativ 23.000 de metri patrati, in timp ce spatii cu o suprafata de aproximativ 37.000 de metri patrati au fost inchiriate de companii care se extind sau au decis sa inceapa operatiuni noi in Bucuresti, avand planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi.

In conditiile in care stocul de birouri din Bucuresti a ramas constant, rata de neocupare a scazut la un nivel de aproximativ 8,2%, fata de 9,3% la jumatatea anului. De departe, cea mai mare parte a cererii a fost generata de companiile din sectoarele IT&C si BPO, care au inchiriat in cel de-al treilea trimestru spatii cu o suprafata cumulata de 55.000 de metri patrati, reprezentand aproximativ 80% din volumul tranzactiilor.

Citeste si:
Record istoric pe piața logistică în 2021 - peste 1 milion de mp...
Record istoric pe piața...

Cushman & Wakefield: Predomina constructiile "green" de spatii de birouri

"Observam ca predomina constructiile 'green' si eficiente, cu un procent al spatiilor comune sub 8%, etaje cu suprafete mari, ce masoara intre 1.500 si 2.000 mp. In ceea pe priveste zonele comune din spatiile de birouri, au fost implementate solutii de iluminat LED si exista un mix bogat de servicii de la valet parking la sali de fitness sau benzi de alergare pe acoperis. Un factor la fel de important este si locatia, apropierea de centrele rezidentiale, hub-urile de transport sau centrele comerciale", spune Madalina Cojocaru.

In ceea ce priveste zonele preferate, 33% din suprafata tranzactionata se afla in cladiri din Pipera, urmata de zonele Vest (22%) si CBD (22%), in timp ce tranzactiile din zona Centru - Nord, cea mai dinamica in ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum, in conditiile in care rata de neocupare este de doar 4%, iar pentru acest an nu sunt asteptate livrari noi.

Citeste si:
Genesis Property: Oamenii vor reveni la birou, dar biroul nu va mai...
Genesis Property: Oamenii vor...

Per total, in primele noua luni ale acestui an au fost tranzactionate spatii de birouri cu o suprafata cumulata de 238.000 de metri patrati, in scadere cu 7% fata de perioada similara a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scazut al livrarilor. Astfel, in timp ce in 2016 in Bucuresti au fost livrate spatii noi cu o suprafata de 275.000 de metri patrati, pentru acest an este asteptata darea in folosinta a unor spatii noi cu o suprafata de 155.000 mp, stocul urmand sa ajunga la aproape 2,7 mil. mp.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a inchiriat in primele noua luni ale anului spatii cu o suprafata cumulata de aproximativ 60.000 de metri patrati in cladiri de birouri din Bucuresti si din tara.

Citeste si:
Polonia, după ce ambasadorul Rusiei a fost stropit cu vopsea: E de...
Oficiali polonezi, după ce...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri