Zilele trecute a avut loc in Bucuresti prima intalnire a Macintosh User Group Romania. Utilizatori de Mac-uri din Bucuresti, Cluj, Oradea sau Craiova s-au adunat gratie pasiunii pentru o \"familie\" de computere care detine 4% din piata mondiala.
Ciudate timpuri traim cand un computer intermediaza "legaturi" intre persoane care nu s-au vazut niciodata, care se "impartasesc" de la acelasi rod al tehnicii si sunt gata sa parcurga sute de kilometri pentru a sta, din cand in cand, la aceeasi masa. Fie si pentru cateva ore. Iar daca unii dintre participanti la "blind date" (cum se zice acum, intr-un limbaj anume) isi lasa nevasta si copiii pe viscolul care a maturat Romania in week-end, atunci pasiunea trebuie ca...

MUG. Cam asa stau lucrurile cu fanii Macintosh din tara noastra, fie si pentru o parte din ei, adunati la prima intalnire a Macintosh User Group Romania. "O parte" insemnand 30 dintre ei, tineri sau mult mai intelepti, cu barba (ca "Burebista") sau roscati (precum "Judas"), DTP-isti si graficieni, administratori de retea, cu totii "contaminati" in acelasi mod: o fatala muscatura de mar.

... DE LA APPLE. Unde a avut loc intalnirea? La Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, avandu-l drept gazda pe profesorul universitar Sorin Paliga si "supervizori" in rama si aliniati pe peretii salii de consiliu pe Mihail Sadoveanu, Erasmus de Rotterdam, Goethe, Charles Dickens, Mark Twain.

"Fireste, nu este nici o legatura intre personalitatile din tablouri si Mac-urile din jur. S-a ivit aceasta posibilitate si cum, la randu-mi, sunt un utilizator de Mac, iata-ne stransi, acum, aici", ne-a declarat profesorul Paliga, lector dr. la catedra de limbi slave a Universitatii. De altfel, domnia sa este si autorul unui "Set de claviaturi alternative pentru folosirea uzuala si complexa a limbii romane in MAC OS X".

MAC-URI IN ROMANIA. Si au venit la intrunire care cum avea vreun Mac pe-acasa, de la "anticele" SE/30 si IIci pana la iBook, Power Book sau "racnetele" iPod si iMac G5 ("ecranul este computerul"), unele dintre "exponate" fiind aduse de catre participanti veniti de la Cluj si de la Oradea. Oricum, povestea Mac-urilor la noi in tara este legata de Revolutia din 1989. Printre tonele de ajutoare aduse in Romania dupa decembrie 1989 s-au aflat si computere Macintosh, multe redactii de ziare infiintate in primele luni din 1990 si in 1991 functionand pe calculatoarele produse de Apple.

"Eu am pus mana pe Apple in aprilie 1990, la o organizatie studenteasca din Cluj, unde venisera un Classic si un 286 color", ne-a declarat Alex Cioba, fondatorul grupului MacUser. "Atunci m-am indragostit de Mac si nu l-am mai parasit. Am folosit si intretinut aceste computere in ultimii 14 ani."

DE LA CV LA "DEZBATERI". Fraze scurte, cum se poarta la o prima intalnire, discursuri fragmentate, schimburi de carti de vizita, pentru ca, intr-un tarziu, grupul sa se imprastie in "bisericute" cu polemici de soft sau printre Mac-urile care rulau documentare despre "dusmani".

Asta pana la o noua intalnire. Cand, probabil, va fi aparut in Romania si Mac mini.

UN COMPUTER DE MUZEU

Una dintre piesele de colectie ale fanilor prezenti la intalnirea Macintosh User Group Romania a reprezentat-o modelul SE/30, avand ca data de fabricatie anul 1989. Pentru cei intersati iata cateva detalii tehnice:

procesor Motorola la 16 MHz
Bus Speed 16 MHz
Maximum RAM 32 MB
Ram Slots: 8
Monitor 9 inch
Rezolutie: 1 bit 512 x 342
Hard Disk: 40-80MB
Pret initial: 4,300 dolari
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri