Steve Mills, vice-presedintele IBM, a declarat intr-un interviu acordat CNNMoney ca gigantul software nu va cumpara furnizorul german de aplicatii SAP.
“Nu ne vom schimba strategia”, a declarat Mills. “Noi am evitat constant sa patrundem in spatiul aplicatiilor”, a declarat executivul in urma cu o saptamana.

Imediat ce Oracle a facut oferta de preluare pentru Sun Microsystems, analistii au inceput sa vorbeasca despre o posibila fuziune intre IBM si producatorul german de soft-uri SAP.

Aceste speculatii au ridicat cotatia actiunilor SAP la peste 41 dolari in ultima luna, inainte de a cobori la un nivel sub 38 dolari. “Dupa ce Oracle a inceput sa concureze pe mai multe fronturi cu IBM, ne asteptam ca Big Blue (n.r. - Marele Albastru) sa puna mai mult accent pe divizia de aplicatii, cel mai probabil prin achizitionarea SAP”, a declarat Patrick Walravens, analist JMP Securities.

IBM, care detine instrumente precum Websphere, DB2 si Cognos, stabileste fundatia pentru industria soft-urilor de business. SAP, cu aplicatii care pot gestiona lanturi de aprovizionare si relatii intre angajati, poate fi baza acestei fundatii.

Poate fi vorba si de o problema de pret, deoarece valoarea pe piata a SAP este de 50 miliarde dolari, iar actionarii ar putea cere o prima semnificativa. Insa IBM, cu o valoare de 135 miliarde dolari, si-ar permite aceasta achizitie. IBM, alaturi de SAP, ar putea oferi combinatia de soft-uri de care companiile au nevoie si ar acoperi o cota mai mare din cheltuielile companiilor pentru tehnologie.

Fara indoiala, alti titani IT fac astfel de mutari pentru a prinde o felie cat mai mare din bugetele pentru tehnologie.

Luand in considerare cele mai recente mutari din industrie, Hewlett-Packard a cumparat EDS complicandu-si relatiile cu alti furnizori de servicii si punand un accent mai mare pe cresterea veniturilor.
Cisco a intrat in piata server-elor, spre nemultumirea unor parteneri precum HP si IBM, dar cu potential de dinamizare a propriilor vanzari.

Acelasi principiu l-a urmat si Oracle cand a cumparat Sun. Decat sa isi vanda soft-urile in server-e ale altor companii, directorul executiv Larry Ellison a considerat ca oferirea de pachete hardware cu baze de date si aplicatii Oracle ar putea aduce mai multe venituri companiei.

IBM, la randul sau, a “inghitit” companii, dar Mills a declarat ca are in vedere sa nu devina prea lacomi. El a descris compania ca pe un ecosistem care se dezvolta cand mici firme de soft-uri vad IBM ca pe un prieten ale carui profituri pot ajuta aceste companii sa-si vanda aplicatiile. Cumparand un important furnizor de aplicatii ar putea sa demonteze aceasta formula.

“Pentru fiecare dolar castigat de SAP, sunt cinci dolari dedicati serviciilor, hardware si alte soft-urilor asociate cu sistemul SAP”, a declarat Mills. “Trebuie sa ai grija sa nu concurezi cu propriul ecosistem. Veniturile si profiturile modeste pe care le-ai putea obtine in urma unei achizitii ar putea opri dezvoltarea prin pierderi cauzate de relatiile dintre aceste ecosisteme”, a adaugat Mills.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri