Pe Internet exista o multime de programe extrem de utile pe care producatorii le ofera gratis oricui doreste sa le instaleze. Unele pot fi utilizate pe termen limitat, altele cer in schimb cateva informatii despre utilizator. Marele avantaj este ca va pun la adapost de virusi, spyware si alte asemenea.
Unul din doi utilizatori romani de Internet nu foloseste vreo metoda de protectie impotriva virusilor, potrivit unui sondaj realizat recent de un producator autohton de programe antivirus. Despre pagubele produse de virusi, spyware, spam sau alte grozavii informatice moderne au curs rauri de cerneala, asa ca nu are rost sa le enumeram aici. Rezultatele spun totul: 20% din participantii la sondaj au declarat ca au avut calculatorul infectat in urma cu o zi, iar 25% in urma cu o saptamana. In total, 75% au avut computerul infectat in ultima luna si doar 7% nu au avut un virus in computer.

Mare parte a celor care nu si-au instalat nici un fel de antivirus ori antispyware nu stiu ca astfel de programe se pot descarca de pe Internet in cateva minute. Exista cateva versiuni care pot fi utilizate absolut gratis pe termen nelimitat. Desigur, programele gratuite nu au toate optiunile versiunilor pe bani, dar sunt aproape la fel de eficiente si uneori chiar mai usor de folosit.

Antivirusi

AVG Antivirus pare cel mai usor de utilizat dintre suratele sale. Varianta gratis poate fi descarcata de la adresa http://free.grisoft.com. Marele avantaj este ca nu consuma multe resurse (procesor, memorie RAM) si poate fi descarcat destul de repede datorita di-mensiunilor mici. Varianta gratuita isi face update automat o data pe zi si scaneaza e-mail-urile pe care le trimiteti sau le primiti. Evident, AVG are si o varianta pe bani, singura diferenta notabila fiind ca utilizatorii acesteia beneficiaza de suport tehnic direct din partea producatorului daca au probleme.
Programul Avast! e foarte eficient in detectarea si anihilarea virusilor, dar are o interfata cam ciudatica. S-ar putea totusi ca ea sa fie pe placul excentricilor in ale computerelor. Si acest program scaneaza mesajele e-mail, dar va cere periodic sa va inregistrati pe pagina de Internet a producatorului sau daca doriti sa-l folositi in continuare. Are doar 5 MB si poate fi descarcat de la adresa www.avast.com.
AntiVir este cel putin la fel de eficient in detectarea virusilor precum AVG si Avast!, dar nu scaneaza e-mail-uri. Are avantajul unei interfete destul de prietenoase. Are 6,8 MB si poate fi descarcat de la adresa www.free-av.com.

Scannerul de mesaje va este de folos in cazul in care utilizati un client de mail precum Outlook. In caz ca va cititi mail-ul direct de pe Internet, aceasta facilitate nu va este utila.

Spyware

Programele de tip spyware sau adware va fura date din computer sau va deschid ferestre cu reclame atunci cand navigati pe Internet. In plus, mananca foarte multe resurse (va incetinesc computerul). Potrivit Symantec, in lume, in fiecare zi exista cel putin 10.000 de computere active controlate de hackeri fara stirea proprietarilor.

Revenind la programele gratis, in caz ca nu ati aflat deja, Microsoft ofera un program antispyware ce poate fi folosit gratis. Poate fi instalat pe computerele ce ruleaza Windows 2000 sau o versiune mai noua (precum XP). Desi este beta (nu a fost finalizat si se afla inca in faza de teste), programul este extrem de eficient si foarte usor de folosit. Are la baza un software cu traditie - Giant Antispyware -, achizitionat de Microsoft in urma cu un an, insa dezavantajul este ca mananca destul de multe resurse si poate incetini computerele mai vechi. Microsoft Antispyware are putin mai mult de 6 MB si poate fi descarcat de la www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx.

Cei care au computere mai lente (sau sisteme de operare mai vechi decat Windows 2000) pot incerca programele Ad-Aware sau SpyBot. Primul are mai putin de 2 MB si poate fi descarcat de la adresa www.lavasoftusa.com/software/adaware. Cel de-al doilea e disponibil la adresa www.safer-networking.org/en/index.html si e mai mic de 5 MB.

Firewall

Desi destul de complicate, programele firewall va pun la adapost daca un hacker se hotaraste sa patrunda in computerul dumneavoastra profitand de o vulnerabilitate a sistemului de operare sau a altui program care se conecteaza la Internet. La fel de bine, exista si virusi care pot patrunde in computer profitand de astfel de vulnerabilitati. Programele antivirus si antispyware ajuta, dar nu sunt foarte eficiente in combaterea amenintarii informatice descrise mai sus. Prin urmare, aveti nevoie si de un firewall.

Utilizatorii Windows XP nu trebuie sa-si faca prea multe probleme daca au instalat Service Pack 2 (SP2), intrucat acesta contine un program firewall extrem de prietenos si foarte eficient. De cate ori un program incearca sa va acceseze computerul, firewall-ul celor de la Microsoft va intreaba daca ii permiteti. In cazul in care nu recunoasteti programul respectiv, il puteti bloca. Cei care nu au Windows XP SP2 pot incerca Kerio. Este un firewall destul de prietenos si poate fi descarcat de la www.kerio.com/ kpf_home.html. Are 7 MB. Alte variante gratuite si suficient de usor de instalat si utilizat sunt ZoneAlarm (ce poate fi descarcat de la www.zonelabs.com/store/content/company/products/znalm/freeDownload.jsp) si Sygate (disponibil la http: //smb.sygate. com/products/spf/summary_spf.htm).

Licente

De obicei, aceste programe pot fi utilizate gratis pe computerul de acasa. Daca sunt folosite de firme sau alte organizatii (guvernamentale, nonprofit s.a.m.d.), producatorii cer bani, pe principiul ca nu ai voie sa le utilizezi produsul pentru a face bani, din moment ce ei ti l-au oferit gratis. Pentru detalii trebuie sa cititi termenii de utilizare (License Agreement) in cazul fiecarui program pe care doriti sa-l instalati. Programele prezentate mai sus sunt foarte eficiente si combat majoritatea amenintarilor informatice actuale. Cu toate acestea, nu sunt infailibile, asa ca daca lucrati cu informatii foarte valoroase trebuie sa apelati la un specialist pentru a le pune la adapost.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri