In aceasta vara, Google a lansat o unealta de cautare geografica numita Google Earth. In numai cateva luni de la lansare numarul de fani ai acestui program a ajuns la cateva milioane. Noua aplicatie combina cautarea locala cu imaginile din satelit si cu hartile din intreaga lume.

Google Earth este o aplicatie separata care reprezinta imbunatatirea produsului anterior Keyhole 3D. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei aplicatii este acela ca produsul este gratuit pentru toti utilizatorii versiunii de baza. Utilizatorii romani, in special cei care nu locuiesc in partea de vest a tarii, nu vor putea sa-si vada casa din satelit, intrucat calitatea imaginilor nu este prea buna. Totusi, utilizatorii acestui program care locuiesc in Timisoara sau Arad beneficiaza de poze din satelit de mai buna calitate, si isi pot vedea chiar si masinile parcate in fata casei.

Informatiile furnizate de site-ul Google afirma ca produsul este inca in faza de dezvoltare si noi poze de calitate sunt adaugate zilnic.

Google Earth este construit astfel incat diversele locatii de pe Glob peste care "zboara" utilizatorul sa fie usor de vazut si de vizitat. La versiunea actuala imaginile detaliate pentru orasele din Statele Unite, Canada si Marea Britanie, precum si alte orase importante din diverse tari sunt la o rezolutie foarte buna. In plus, exista imagini la o calitate mai slaba pentru tot restul lumii. Aplicatia este de fapt o consola care controleaza si manipuleaza imagini 3D luate de pe un satelit al Pamantul. Programul ofera trei module primare de cautare "fly to", "local search" si "directions", fiecare dintre ele putand fi accesate prin apasarea butoanelor respective. "Fly to" accepta introducerea unei adrese, a unui nume, a unei strazi sau doar a coordonatelor de latitudine si longitudine, facand un zoom rapid si oprindu-se la aproximativ un kilometru si jumatate deasupra solului.

O multitudine de layere sunt disponibile pentru cei ce doresc informatii detaliate. Astfel pot fi vazute numele strazilor, al hotelurilor, granitele, cladirile mai importante, restaurantele etc. Bineinteles, acestea sunt valabile numai pentru orasele unde rezolutia imaginii este suficient de mare pentru a permite acest lucru. Cei ce vor sa vada orasele din Statele Unite intr-o versiune 3D generata grafic de calculator o pot face pentru principalele locatii. Aceasta optiune numita "buildings" este in momentul de fata acceptata doar de putine locatii de pe Pamant, majoritatea fiind in Statele Unite.

Pentru a imbunatati experienta vizuala, specialistii de la Google au introdus pe harta Africii, in special, diferite puncte de acces catre articole si poze despre locurile specificate provenind de la National Geographic.

In prima faza, acest minunat program va determina utilizatorul sa se plimbe si sa viziteze diferitele regiuni si orase ale lumii. Urmatorul pas este acela de a crea cateva puncte favorite de vizitare, spre exemplu, casa unor rude sau cunostinte aflate in strainatate etc. Pentru a seta un asemenea loc se poate face un simplu clic pe ctrl-n si o icoana corespunzatoare va aparea pe imaginea de pe ecran. Trageti de ea in locul exact in care doriti sa fie amplasata. O boxa de dialog va aparea pe partea stanga a ecranului unde se poate da o descriere a locului respectiv. In plus, utilizatorul poate sa-si organizeze toate aceste puncte in foldere pentru un management mai bun. Abia acum distractia poate incepe, odata ce au fost create aceste puncte se poate face un tur al lor prin bifarea fiecarei locatii pe care dorim sa o vizitam. Dupa aceea se apasa pe play si cu ajutorul lui Google Earth vom zbura de la o locatie la alta. Totodata, aceste "placemark-uri" pot fi salvate si trimise celorlalti, fie prin e-mail sau chiar prin trimiterea lor catre formul Google Earth. Gasirea si salvarea acestor puncte este distractiva, dar de ce sa ne oprim aici. Google Earth va permite sa salvati rezultatele cautarii legate de o locatie particulara. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin mutarea simpla a folderului rezultat in urma cautarii in folderul relevant din "my places". O alta optiune interesanta este aceea de a zbura deasupra unei rute create ca raspuns la directia de deplasare. Introduceti punctul de pornire si cel de oprire in boxele de cautare a directiei si odata ce ruta este calculata apasati pe icoana de play. De asemenea, se pot controla atat viteza de deplasare, cat si pauza de la fiecare oprire.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri