Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a agreat astazi cu industria de comunicatii aplicarea unui set de reglementari revizuite pe segmentul telefoniei fixe si noul regim de autorizare generala a furnizorilor de servicii postale.
“Am agreat astazi cu industria de comunicatii aplicarea unui set de reglementari revizuite pe segmentul telefoniei fixe si noul regim de autorizare generala a furnizorilor de servicii postale. Modificarea actelor normative vine ca urmare a evolutiei situatiei concurentiale pe piata de telefonie fixa si a modificarii semnificative a structurii pietei”, a declarat Catalin Marinescu (foto), presedintele ANCOM, in cadrul unei sedinte a Consiliului Consultativ.

Dupa mai mult de 5 ani de la prima evaluare a concurentei pe pietele cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de acces si apeluri furnizate la puncte fixe si pe pietele de gros corespunzatoare serviciilor de originare la puncte fixe si tranzit al apelurilor prin retele publice de telefonie, cand Romtelecom a fost desemnat ca furnizor cu putere semnificativa si i s-au impus o serie de obligatii, ANCOM a reanalizat situatia concurentiala si a reevaluat masurile de reglementare in vigoare.

“Desi situatia concurentiala pe piata serviciilor de telefonie fixa a evoluat mult in perioada 2004-2008, ANCOM a constatat ca Romtelecom ramane un furnizor cu putere semnificativa pe ambele piete de gros analizate, precum si pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces. Este insa necesar ca anumite obligatii impuse Romtelecom sa fie retrase pentru ca unele lucruri pot fi reglate acum de concurenta existenta pe piata”, a mai declarat Catalin Marinescu.

Astfel, pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces, Autoritatea considera ca este necesara mentinerea in sarcina Romtelecom exclusiv a obligatiilor de selectare si preselectare a operatorului (obligatia de a oferi abonatilor sai posibilitatea de a utiliza, pentru apeluri, serviciile oricarui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat) si interzicerea conditionarii achizitionarii unui serviciu de achizitionarea altui serviciu (obligatia de a nu conditiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de catre utilizatorii finali a unor prestatii suplimentare, fara legatura cu serviciul solicitat, cum ar fi, de exemplu, minutele incluse).

In ceea ce priveste pietele serviciilor de apeluri, ANCOM a decis retragerea tuturor obligatiilor impuse anterior in sarcina Romtelecom, ca urmare a presiunilor concurentiale atat directe, cat si indirecte (de la nivelul altor piete), exercitate indeosebi din partea operatorilor de retele de cablu si a operatorilor de retele mobile de telefonie, care au avut ca efect scaderea semnificativa a cotelor de piata ale furnizorului fost monopolist, in unele situatii chiar si sub 50%.

In ceea ce priveste pietele de gros de originare a apelurilor la puncte fixe si tranzit al apelurilor prin retele publice de telefonie, analizele de piata realizate arata ca Romtelecom are in continuare putere semnificativa, principalele criterii care au stat la baza acestei concluzii fiind cota de piata de peste 50% inregistrata pe ambele piete, existenta unor bariere ridicate la intrarea pe piata si la schimbarea furnizorului si lipsa concurentilor potentiali.

In consecinta, ANCOM a decis sa mentina toate obligatiile impuse anterior in sarcina furnizorului cu putere semnificativa - obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate in vederea furnizarii serviciului de originare la puncte fixe a apelurilor si a serviciului de interconectare in vederea tranzitului comutat, obligatia de transparenta, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor in functie de costuri.

ANCOM va notifica in cel mai scurt timp Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la setul de masuri propuse, acestea putand sa transmita catre ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Totodata, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ, ANCOM a dezbatut cu industria modificarea si completarea regimului de autorizare a furnizorilor de servicii postale. Astfel, prin decizia adoptata astazi, ANCOM a clarificat regimul de autorizare generala, reglementand si situatia persoanelor straine care doresc sa furnizeze servicii postale in Romania, avand in vedere si situatia solicitantilor care au sediul principal al comertului in statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European in contextul libertatii de a presta servicii si a dreptului de stabilire prevazute de Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.

Totodata, s-au adus modificari cu privire la documentele ce trebuie transmise de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si au fost reglementate si doua noi cazuri de incetare a dreptului de a furniza servicii postale, respectiv intrarea in faliment a furnizorului si dizolvarea ori incetarea in orice alt mod a existentei acestuia. Decizia detalieaza si procedura suspendarii dreptului de a furniza toate sau anumite categorii de servicii postale ca sanctiune, stabilindu-se faptul ca aceasta va putea fi dispusa, prin decizie a presedintelui ANCOM, pentru un termen de cel mult 6 luni.

Modificarea acestei decizii a fost necesara si pentru a clarifica anumite prevederi legate de prestarea serviciilor de colectare, respectiv, de livrare a trimiterilor postale, aceste servicii putand fi efectuate si de catre terti, in numele si pe seama furnizorului de servicii postale, in baza unui contract incheiat in forma scrisa cu acesta.

Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la trei zile de la publicare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri