Smartphone-urile (vor fi numite, in viitor, doar “telefoane”) au fost vedetele anului, la nivel global. Au castigat o cota atat de mare in 2009 prin imbunatatirile hardware si software ce le-au dezvoltat capabilitatile tehnice incat utilizatorii au preferat sa le foloseasca in calatorii in locul laptop-urilor.
iPhone-ul celor de la Apple a fost personajul principal in povestea numita “smartphone”. Lansarea iPhone 3GS a adus companiei o cota de piata si mai mare pe acest segment, al telefoanelor inteligente, dupa cum arata The Washington Post. Si romanii au aratat un interes deosebit pentru acest terminal. Numarul vizitatorilor in magazinele Orange a crescut cu 117% pe 31 iulie, in ziua lansarii telefonului iPhone 3GS, fata de media lunii iulie a acestui an.

Potrivit unui studiu realizat de Nielsen, citat de PC World, iPhone a fost cel mai popular telefon mobil din Statele Unite in 2009, urmat de BlackBerry 8300.

In urmatorul an, Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, se asteapta sa cunoasca o stagnare la nivelul cotei de piata, ca urmare a competitiei venite din partea Apple si a terminalelor ieftine produse in China, care a crescut semnificativ.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile de terminale din clasa smartphone la Orange Romania au urcat in primul semestru al acestui an 40 de procente.

Afla care au fost primele trei cel mai bine vandute smartphone-uri in prima jumatate a acestui an pentru primul operator de telefonie mobila de pe piata romaneasca.

Totodata, miza pe segmentul de smartphone-uri a crescut, pe plan local, odata cu lansarea noii versiuni Windows Mobile 6.5. Pe segmentul de telefonie mobila, Microsoft vede un potential enorm, de aceea si unul din principalele obiective ale companiei va fi acela de a investi in continuare in acest sector de business. Potrivit reprezentantilor companiei, platforma Windows Mobile 6.5 poate constitui o alternativa la BlackBerry (produs de Research in Motion).

Daca vorbim de gadget-uri insa, 2009 ar putea fi anul cartilor electronice, conform washingtonpost.com. Kindle a fost cel mai daruit cadou de Craciun, vanzarile de cititoare de carti electronice fiind pentru prima data mai mari decat cele de carti in format fizic pentru Amazon, cel mai mare retailer online de carti.

De asemenea, anul acesta ar mai putea fi numit cel al notebook-urilor. La inceputul lui 2009, analistii se intreceau in declaratii care anuntau ca epoca desktop-urilor este pe cale sa se incheie, lasand loc noului intrat pe piata - calculatorul portabil imbunatatit, numit notebook.

Intr-o piata aflata in scadere in aceasta perioada de criza economica, notebook-urile au castigat teren si au intrecut, in majoritatea cazurilor, desktop-urile, acest segment din urma inregistrand vanzari mai mici decat laptop-urile.

Dupa toate aceste tendinte ale anului, ramane de vazut ce se va intampla in 2010. Jurnalistii de la Washington Post ne recomanda sa ramane cu un ochi pe Google, a carui popularitate va creste semnficativ in continuare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri