11 Martie 2010 in IT & C

Tinerii romani cumpara de pe net, dar cu plata ramburs


Tinerii romani cumpara de pe net, dar cu plata ramburs
Mai mult de trei sferturi dintre tinerii romani (87%) au achizitionat produse prin intermediul Internetului, iar majoritatea prefera sa plateasca prin ramburs (60%), potrivit studiului Go DigiTal.

Realizat in mediul online in perioada 15 februarie - 5 martie 2010, studiul a inregistrat 10.010 respondenti, dintre care 61% femei si 39% barbati.

Potrivit studiului, 33% dintre respondenti detin deja un laptop, iar 49% un desktop si 17% dispun de ambele echipamente.

Astfel, doar 20% realizeaza plati electronice, restul utilizand ambele variante. Aceasta utilizare intensiva a comenzilor electronice de catre tineri dovedeste adaptabilitatea acestora la nou, insa modalitatea de decontare a comenzii prin plata ramburs intr-o proportie majoritara denota neincrederea utilizatorilor in platformele de comenzi online din Romania.Cel mai comandat tip de produse prin aceasta metoda sunt echipamentele electronice cu 45%, urmate de carti si produse de ingrijire personala.

In ce priveste gradul de utilizare a dispozitivelor portabile, majoritatea dispun de telefoane mobile (94%), in timp ce 76% dispun de stickuri de memorie. Dintre respondenti, doar 8% dispun de console de jocuri.

Majoritatea (62%) si-a exprimat dorinta de achizitionare, in perioada urmatoare, a unui laptop, in timp ce restul respondentilor au declarat ca nu doresc sa-si schimbe calculatorul si doar 9% mai doresc sa achizitioneze un desktop.

In ceea ce priveste timpul petrecut in fata computerului, 80% petrec peste 3 ore zilnic la calculator, 18% aloca acestei activitati intre o ora si trei ore pe zi si doar 3% mai putin de o ora. Scopurile in care sunt utilizate calculatorul si conexiunea la Internet variaza si ele, procentele inregistrate fiind urmatoarele: descarcare fisiere (jocuri, filme, muzica) - 61%, educational - 78%, divertisment -79%, informare - 80%, comunicare - 89%.

Circa 50% dintre respondentii la studiu sunt studenti, iar 39% elevi.

APDETIC, autorul studiului, este o organizatie profesionala non-profit, independenta, ce reuneste cele mai importante companii producatoare si distribuitoare de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor din Romania.

Recomandare MCSI investeste 270.000 de euro in 300 de locatii cu acces la Internet
Citeste si

mai multe articole din IT & C