Paza buna trece primejdia rea este o zicala ce se potriveste extrem de bine companiilor care isi stocheaza date confidentiale pe suport electronic. Problema e ca obrazul subtire (virtual) cu cheltuiala (nevirtuala) se tine.
Potrivit studiilor realizate de expertii in securitatea informatiei, doar intre 15 si 20% din firmele romanesti investesc cu adevarat bani in protectia virtuala. Dintr-un studiu recent realizat de GeCad reiese ca 64,6% din firmele autohtone cheltuiesc anual mai putin de 1.000 de dolari pentru achizitionarea si implementarea de solutii de securitate IT. Doar 20% sunt dispuse sa dea mai mult de 10.000 de dolari pentru protectia datelor.

La nivel mondial, lucrurile stau cu totul altfel. Piata de securitate IT va ajunge de la 17 miliarde dolari, cat era in urma cu patru ani, la peste 45 miliarde dolari pana in 2006. Numai in Europa, veniturile din vanzarea de software pentru securitate ar urma sa creasca pana la aproape doua miliarde de dolari in 2006.

Informatiile pe care o firma sau alta le detine in reteaua informatica proprie pot fi atacate in mai multe moduri. Riscurile pleaca de la spam-urile care pot bloca activitatea, ajung la virusii ce pot patrunde in computere si sterge absolut toate datele, pana la atacurile bine directionate, specifice spionajului economic.

Mesajele electronice nesolicitate reprezinta jumatate din totalul e-mail-urilor primite de o companie, potrivit BitDefender. Asemenea mesaje, denumite generic spam, se traduc si prin spatiu de stocare utilizat pe serverele de e-mail, trafic intern inutil pentru livrarea lor catre angajati si distragerea atentiei celor care le primesc. In medie, fiecare utilizator de e-mail pierde zilnic 30 de minute pentru a verifica, sorta si sterge mesajele nesolicitate. In 2004 s-a estimat ca, la nivel mondial, pierderile provocate s-au ridicat la peste 80 miliarde dolari - in crestere cu aproape 60% fata de 2002.

In Romania, pagubele provocate de spam au fost estimate la 269,1 milioane dolari pe an, potrivit unor date furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. O mare parte din aceste pierderi ar fi putut fi evitate daca firmele sau institutiile si-ar fi luat masuri serioase de securitate.

Spam-urile reprezinta doar partea optimista a carentelor de securitate. Adevaratele probleme le pun insa virusii sau atacurile cu troieni menite a sustrage date confidentiale. O firma belgiana de consultanta in domeniul securitatii informatice a dat publicitatii un studiu din care reiese ca utilizatorii Internet Explorer au fost vulnerabili nu mai putin de 358 de zile in cursul anului trecut. Pe de alta parte, utilizatorii de alte browser-e au avut probleme doar 56 de zile pe an.

Calul troian

Pentru multe companii din tarile dezvoltate, cel mai mare cosmar este legat de spionajul virtual. Cele mai vulnerabile in fata acestor atacuri nu sunt PC-urile firmei, ci laptopurile angajatilor. In multe cazuri, acestia se conecteaza la Internet prin sisteme wireless, extrem de usor de interceptat daca nu se iau masuri serioase de protectie. Asta nu inseamna insa ca PC-urile sunt scutite de emotii. Cel mai nou scandal este legat de un caz din Israel, unde furtul de informatii s-a realizat cu ajutorul unui hacker care a folosit o varianta imbunatatita a unui program de spionaj pus la punct de Departamentul de Stat al SUA, in anii 80.

Software-ul se numeste Promis si folosea americanilor la depistarea fraudelor financiar-bancare. Acum, el consta in plantarea unui program in PC-ul-victima, prin care se descarca informatii in computerul hackerului. Scopul programului era de a ajuta Departamentul de Justitie si FBI sa obtina informatii despre infractiunile financiar-bancare. Autoritatile israeliene au banuit la vremea respectiva ca printre firmele care ar fi apelat la astfel de servicii se numara importatorul Volvo Motors, compania de televiziune prin satelit Yes TV si firmele de telefonie mobila Pelephone si Cellcom. In ceea ce priveste companiile spionate, acestea sunt parteneri Orange, Hot cable TV, Strauss-Elite si Champion Motors, toate din Israel.

In Romania nu au fost semnalate cazuri majore de spionaj electronic, dar asta nu inseamna ca ele nu au avut loc. In primavara anului 2004, intr-o perioada in care atacurile informatice in lume au avut o amploare fara precedent, a circulat un zvon legat de penetrarea mai multor retele ale unor companii romanesti, dar si a sistemului informatic de la sediul guvernului. Bineinteles, informatiile nu au fost niciodata confirmate oficial.

Tupeu japonez

Recent, doi fosti angajati ai scuderiei Ferrari au fost arestati, acestia fiind acuzati ca ar fi furnizat rivalilor de la Toyota un program privind masinile scuderiei italiene. Cazul pare mai mult decat clar, mai ales ca la scurt timp dupa ce s-a descoperit scurgerea de informatii cei doi s-au transferat cu arme si bagaje la rivalii japonezi. De remarcat este insa faptul ca Toyota refuza sa returneze italienilor respectivul program deoarece... i-a adus foarte multe imbunatatiri, iar acest lucru ar crea avantaje majore pentru echipa italiana!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri