Pentru cunoscutul fotograf Dinu Lazar, o imagine surprinsa cu un aparat foto reprezinta echivalentul unei poezii scrise. Prin lansarea noilor camere foto NEX-5 si NEX-3 cu obiective interschimbabile si inregistrare video HD, Sony incearca sa transpuna in fotografie versurile mediului inconjurator.

Alaturandu-se gamei de camere foto α, modelele NEX-5 si NEX-3 beneficiaza de calitatea imaginii DSLR, dar si de avantajul obiectivelor interschimbabile, intr-un design compact, adaptat perfect dimensiunilor unui buzunar sau ale unei genti. In comparatie cu modelele obisnuite de camere foto DSLR, construcţia ce elimina sistemul mecanic cu oglinda reduce grosimea celor doua camere pana la 24.2 mm (modelul NEX-5, fara grip si montura) in punctul cel mai subtire. NEX-5 beneficiaza de o carcasa din magneziu, foarte usoara si in acelasi timp extrem de rezistenta.

Noul senzor CMOS Exmor APS HD, cu o rezolutie de 14.2 megapixeli, sta la baza celor doua camere. Cu mult mai mare decat senzorul camerelor compacte obisnuite, noul senzor de la Sony capturează imagini cu zgomot extrem de redus si efecte de defocalizare creative, familiare utilizatorilor de DSLR.

Calitatea fotografiilor si a inregistrarilor video este imbunatatita de procesorul BIONZ, care asigura fotografierea la viteze mari, specifica DSLR-urilor, cu focalizare rapida, precisa, cu un timp minim de răspuns de la apasarea butonului pana la declansarea obturatorului. Ambele camere pot surprinde, de asemenea, actiuni rapide, cu o viteza mare de declansare prin intermediul rafalei de pana la 7cps (AF/AE setat de la primul cadru) si rezolutie completa.

Camerele dispun de un nou meniu, ce nu permite ratacirea prin setari si aduce functiile creative ale modelelor NEX-5 si NEX-3 mai aproape de utilizatorii entuziasti si incepatori. Parametrii de fotografiere sunt usor accesibili, prin intermediul unei palete de control intuitive si a doua taste. Rotind selectorul de control, utilizatorul poate seta adancimea focalizarii, iar schimbarile pot fi previzualizate ‘live’ pe ecranul LCD3, oferind control fara efort.

Un ghid usor de parcurs, cu sfaturi utile, afisat pe ecranul LCD, ofera mai multa asistenta pentru incepatori.

Imaginile si setarile aparatului de fototografiat sunt dispuse pe ecranul luminos LCD Xtra Fine generos, de 7.5cm (3"). Ecranul beneficiaza de tehnologia TruBlack si poate fi inclinat pe verticala, pentru o vizualizare confortabila din orice unghi de fotografiere. Ecranul ofera o functie de setare automata a luminozitatii pentru o vizibilitate excelenta, chiar si atunci cand este utilizat in aer liber. Tehnologia TruBlack permite o vizualizare realista, cu contrast ridicat al imaginilor si al setarilor camerei.

Compatibilitatea cu o gama variata de obiective interschimbabile extinde posibilitatile artistice ale sistemului de prindere al aparatului de fotografiat.

Ideal pentru fotografierea de zi cu zi, obiectivul de E-16mm/ F/2.8 (SEL16F28) reduce greutatea dispozitivului atunci cand aparatul de fotografiat este transportat intr-un buzunar. Unghiul sau de captura poate fi amplificat si mai mult de convertorul VCL-ECU1 Ultra Wide si de convertorul ECF1 Fisheye VCL, ce ofera performante la cel mai inalt nivel, intr-un design elegant.

Obiectivul E 18-55mm F/3.5-5.6 (SEL1855), cu stabilizatorul de imagine SteadyShot incorporat realizeaza imagini fara distorsiuni de miscare. Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt disponibile sub formă de kit cu un obiectiv, sau kit cu doua obiective, oferind o mai mare versatilitate in fotografiere.

Camera NEX-5 poate fi, de asemenea, achizitionata sub forma unui kit alaturi de obiectivul E 18-200 F/3.5-6.3 (SEL18200), optional, ce ofera un zoom optic de 11x, alaturi de stabilizatorul de imagine SteadyShot cu mod activ pentru unghiul mare de captura al filmarilor, fara distorsiuni de miscare.

Un adaptor de montura optional, LA-EA1, extinde compatibilitatea pentru o gama suplimentara de 30 de obiective si teleconvertoare α, alaturi de un set generos de obiective cu montura A (numai cu focalizare manuala).

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt, de asemenea, primele modele α ce ofer avantajele functiei de inregistrare video HD. Cu o simpla apasare a butonului dedicat, Movie REC, NEX-5 si NEX-3 inregistrează clipuri video la calitate HD, cu sunet stereo, sub forma de fisiere MPEG4 compacte, ideale pentru a fi stocate pe PC sau impartasite prietenilor, pe Internet. Clipurile video full HD (1920 x 1080i) surprinse de NEX-5 sub formă de fisiere AVCHD pot fi urmarite prin intermediul conexiunii la un televizor HD.

O optiune suplimentara, terminalul inteligent disponibil ca accesoriu pentru ambele camere compacte este compatibil cu microfonul stereo ECM-SST1, ce poate inregistra o coloana sonora de inalta calitate pentru clipurile HD.

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt primele camere α ce dispun de modul de fotografiere Sweep Panorama. Prin apasarea butonului declansator si balansarea aparatului de fotografiat in lateral sau pe verticala, camera va captura un numar mare de cadre, realizand in mod automat imagini panoramice pline de detalii, la calitate de 23 de megapixeli, cu un unghi de vizualizare de 226 de grade.

Integrat anterior in modelul DSLR-A550, modul Auto HDR a fost constant imbunatatit. Camerele NEX-5 si NEX-3 pot surprinde acum cu o viteza mai mare de raspuns trei imagini la valori de expunere diferite, combinate electronic in aparatul de fotografiat. Din proces rezulta intr-o singura imagine High Dynamic Range, cu nuante pronuntate si detalii profunde ale umbrelor.

Ambele camere sunt disponibile impreuna cu un flash super-compact, cu sistemul clip-on, ce se ataseaza prin intermediul terminalului inteligent, atunci cand este nevoie, in conditii de luminozitate scazuta.

Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte. In acest sens, am mers in Delta Dunarii si am testat capacitatile aparatelor foto. (Vezi galerie foto)

Camerele NEX-5 si NEX-3 de la Sony vor fi disponibile in Romania incepand cu luna iulie a anului 2010, la un pret cuprins intre 550 si 650 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri