Majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 24% naste o reactie in lant: impactul negativ puternic al masurii luate de guvernanti se va simti in primul rand la nivelul consumatorilor finali, apoi, direct sau indirect, efectul va atinge companiile locale. Citeste opiniile jucatorilor din industria romaneasca de software consultati de Wall-Street.
“Cresterea TVA de la 19 la 24% ne va afecta business-ul in mod indirect, am putea spune. Totusi, un efect negativ va fi simtit in mod inevitabil. Insa este greu de estimat daca masura luata de Guvern va duce la scaderea cifrei noastre de afaceri, spre exemplu”, a declarat Zemy Apfelbaum (foto dreapta), managing director Wizrom Software.

Intr-un fel, dupa cum explica reprezentantul Wizrom, marirea cotei TVA poate avea si un efect pozitiv. Clientii companiei care furnizeaza solutii informatice vor avea nevoie de update-uri ale sistemelor software actuale si, ca urmare, cererea de servicii de actualizare a soft-urilor va creste.

“Dar este evident ca, per total, aceasta masura va duce la scaderea pietei de IT. Repet, este greu de facut o prognoza exacta referitoare la procentul cu care va cobori industria de profil”, a adaugat Apfelbaum.

Inca din luna martie a acestui an, seful Wizorm, care a avut afaceri de 9 milioane dolari in 2009, declara ca este foarte greu sa estimezi ce urmeaza, deoarece situatia pe piata se schimba la fiecare doua-trei luni. Acesta spunea ca oricand se poate intampla ceva care sa dea optimismul si planurile companiei peste cap.

Power Net Consulting, integrator de solutii informatice local, vede un prim efect negativ al masurii anuntate de Guvern in zona de retail.

“Este clar ca va scadea consumul, iar consumatorul final va avea cu siguranta de suferit de pe urma cresterii TVA. Noi (n.r. Power Net Consulting) avem un avantaj, dat de faptul ca lucram cu sectorul public foarte mult si, oarecum, in aceasta zona, efectele impuse de marirea taxei pe valoare adaugata vor fi mai mici”, afirma Emil Munteanu (foto stanga), managing partner al companiei.

Pe de alta parte, intrebat daca se asteapta si la adoptarea unor noi masuri de austeritate din partea Guvernului, cum ar fi cresterea cotei unice, Munteanu a spus ca este ultimul lucru la care se gandeste.

“Nu ca nu ar fi posibil, insa ne-ar afecta foarte mult si nu doar pe noi ci, intregul mediu antreprenorial. Cresterea cotei unice ar avea implicatii negative serioase la nivel de profit si va lovi cu putere in business-urile din Romania”, a adaugat el.

In decembrie anul trecut, oficialii integratorului IT estimau ca vor obtine afaceri de aproximativ 20 milioane euro, din care marja de profit ar putea fi cuprinsa intre 5-10%. Daca in primul semestru din 2009 Power Net Consulting a avut o cifra de afaceri de 14,2 milioane euro, mai mult cu 82% fata de aceeasi perioada din 2008, prognozele pe S1 din 2010 sunt inca neclare.

Daniel Toma, co-fondatorul Senior Group, format din trei companii cu capital romanesc, SincronHR, Senior Interactive si Senior Software, sustinea, in mai 2010, ca Romania va iesi din criza abia in trimestrul doi sau trei din 2011.

"In conditiile actuale, nu cred ca tara noastra va iesi din recesiune mai devreme de 2012. Practic, guvernantii au crescut taxa pe valoare adaugata deoarece le-a fost mai la indemana. Toata populatia Romaniei, fie ca vorbim de romanii de rand sau de mediul de business local, va avea de suferit din cauza acestei masuri. Singurele firme avantajate oarecum de cresterea TVA la 24% sunt cele producatoare, care cumpara materie prima din piata interna, si cei care fac export", opineaza Toma.

Din punctul de vedere al fondatorului Senior Software, va urma o noua contractie economica. Consumatorii finali nu vor mai avea bani, mai ales pentru ca bugetarii vor avea salarii mai mici, iar companiile nu vor mai avea cerere si nu vor mai face investitii. Practic, toate sectoarele de business vor fi afectate.

"Este critic ceea ce se intampla in prezent. Majorarea TVA este un lucru criminal pentru toate companiile. Guvernul trebuia sa ia in considerare factorul psihologic pe care il implica o astfel de masura. Daca as fi fost in locul reprezentantilor Statului, as fi redus cota unica in timp ce majoram taxa pe valoare adaugata, pentru a compensa cat de putin urmarile negative asupra business-urilor."

In plus, sirul de masuri de austeritate va continua, dupa cum arata Daniel Toma (foto stanga), deoarece masurile actuale nu vor ajuta foarte mult economia romaneasca, care se va contracta in continuare.

Pentru Arobs Transilvania Software, in momentul de fata, situatia cursului valutar este mai ingrijoratoare decat cea a maririi TVA.

“Afacerea noastra se bazeaza in principal pe export. La nivel intern, impactul negativ al masurii de crestere a taxei pe valoare adaugata se va rasfrange asupra consumatorilor si abia in final asupra noastra. Asadar, intrebarea este ce va face consumatorul? Daca acesta isi va inchide buzunarul, consumul va scadea si, implicit, va fi afectat si business-ul nostru”, a afirmat Voicu Oprean (foto jos), managerul general al Arobs.

Oprean nu poate spune cu exactitate cat va scadea consumul, daca acesta va fi echivalent cu majorarea taxei pe valoare adaugata sau va cobori, de exemplu, cu 30%.

“Poate sa scada cu 5 sau cu 30%. Nu stiu. Insa pentru Arobs este mai important in momentul de fata de urmarit cursul valutar.”

Seful Arobs declara, in urma cu cateva luni, in cadrul unei analize a industriei de outsourcing romanesti realizata de Wall-Street, ca pentru a creste cota de piata dobandita la nivel mondial in ceea ce priveste acest domeniu, Guvernul si autoritatile locale din Romania trebuie sa fie mai active in atragerea de investitii, in crearea unui mediu de business stabil si nu in ultimul rand in adoptarea de masuri fiscale si facilitati pentru programatori menite sa stimuleze companiile care activeaza in domeniu sa se dezvolte, la fel cum se intampla si in tarile concurente din regiune.

Seful Wizrom Software spera sa nu fie luate alte masuri de austeritate si este de parere ca Guvernul ar fi trebuit sa faciliteze accesarea de fonduri europene. “Acesta este un lucru care daca ar fi fost facut, ar fi ajutat foarte mult sectorul IT. Banii europeni nu sunt ai Statului si nu inteleg de ce accesul la acestia este ingreunat”, a mentionat Zemy Apfelbaum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri