Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, si-a crescut afacerile in primul semestru al acestui an cu 9,7%, pana la 229,8 milioane euro, ca urmare a influentei pozitive pe care a avut-o cresterea numarului de abonati, in special din sectorul business.
Cosmote a reusit sa pastreze o evolutie financiara constanta si pozitiva in cursul primului semestru al 2010, pe fondul unui cadru economic dificil, a competitiei intense, dar si a unei piete mature.

La finalul celui de al doilea trimestru din 2010, numarul total de clienti ai Cosmote in Romania ajunsese la 6,7 milioane (excluzand utilizatorii Zapp), din care 19,8% erau abonati. Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut, operatorul avea 6,3 milioane utilizatori.

“Cresterea numarului de abonati, in special al celor care provin din mediul business, a generat o crestere importanta la nivelul veniturilor inregistrate”, se arata in comunicatul oficial emis de OTE, grupul grec care controleaza compania.

Numarul clientilor prepaid a crescut si el, in ciuda competitiei dure pe acest segment. Veniturile din servicii au crescut cu 2,6% in al doilea trimestru, din care veniturile din serviciile aferente apelurilor initiate au crescut cu 1%.

Excluzand rezultatele inregistrate de Zapp, scaderea EBITDA din trimestrul doi este de 9%, reflectand o alocare mai mica a cheltuielilor destinate serviciilor telecom din partea clientilor si eroziunea preturilor, datorata contextului economic si competitiei intense.

“Suntem multumiti de evolutia companiei in primul semestru, avand in vedere provocarile contextului economic, scaderea consumului, competitia intensa si investitiile masive ale Cosmote pentru dezvoltarea principalelor directii de business. Prima jumatate a anului a fost o perioada dinamica si de succes pentru noi. Am reusit sa ne extindem portofoliul de produse, oferind servicii 3G cu viteze de pana la 21,6 Mbps si am obtinut o cota de piata importanta pe segmentul corporate, accelerand perspectivele de crestere si intarindu-ne prezenta pe piata”, a declarat Konstantinos Apostolou, director financiar Cosmote.

Cu o cota de piata de peste 24% si intrand pe piata de Internet mobil in banda larga in urma achizitiei Zapp, operatorul se concentreaza pe intarirea prezentei sale pe segmentele de net mobil si corporate.

Procesul de integrare a Zapp continua. Potrivit reprezentantilor companiei, deja au fost obtinute rezultate semnificative in ceea ce priveste veniturile si costurile in acest trimestru.

Veniturile totale in prima jumatate a anului 2010 au atins valoarea de 229,8 milioane euro, inregistrand o crestere de 9,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce profitul operational s-a diminuat cu 30,1% la 25,3 milioane euro.


In trimestrul al doilea, Cosmote a avut venituri de 115 milioane euro, in crestere cu 6,3% fata de martie-iunie 2009 si un profit operational de 18,7 milioane euro, mai mic cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

ARPU (venitul mediu per utilizator) pentru al doilea trimestru al acestui an a fost 4,52 euro, fata de 4,34 euro in primul trimestru din 2010.

In al doilea trimestru din 2010, OTE Group a oferit servicii de telecomunicatii catre aproximativ 21,6 milioane de clienti, in crestere cu 4,5% comparat cu aceeasi perioada a anului anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri