Omul de afaceri Dinu Patriciu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, fostul director al cotidianului Ziua, au lansat CorectBooks.com (books.corect.com), primul magazin de carte ce poate fi citita pe calculator, iPad, e-readere sau smartphone, investitia fiind de aproximativ 100.000 de euro.
In prezent site-ul are cateva sute de carti, dar in fiecare zi sunt adaugate in jur de 50 de titluri, targetul fiind ca platforma online sa ajunga la 8.000-10.000 de titluri, cifra la care estimat volumul de carte romaneasca.

Principalul avantaj al unei astfel de librarii este pretul la jumatate sau chiar mai mic la care se vand variantele digitale ale cartilor fata de editiile tiparite, avand in vedere ca se elimina cheltuielile de tipar si distributie, care inseamna de obicei in jur de 65% din pretul unui titlu.

”Site-ul se adreseaza studentilor, elevilor, tinerilor care nu au suficient spatiu pentru o biblioteca clasica, romanilor din strainatate, locuitorilor din tara care nu au librarii (n.red Bucurestiul reprezinta aproximativ 70% vanzarile de carte din Romania) dar au internet, scriitorilor si editurilor care o duc destul de greu si care se zbat in nevoi financiare”, a declarat Sorin Rosca Stanescu, directorul general al Virtual Big Bang, compania care detine CorectBooks.

Cartile costa in general intre 4 si 90 de lei, iar autorul castiga 10% din pretul acestora (comparativ cu intre 3-8% in cazul versiunilor tiparite), editura in jur de 40-60%, iar restul banilor sunt incasati de site.

Rosca Stanescu estimeaza ca site-ul, care va fi lansat in cateva zile, va ajunge pe profit in aproximativ doi ani daca se vor vinde in jur de 100 de carti pe zi.

„Cartea electronica este o adaptare la mediu si o oportunitate foarte mare pentru piata romaneasca de carte. Poti lansa titluri in tiraje mai mici si care in editia tiparita ar fi foarte scumpe, poti face teste de piata, arhiva anumite lucrari care si-au pierdut valoarea comerciala si care au devenit patrimoniu, poti lansa dictionare si enciclopedii, poti integra productia marilor editori si ajunge la oferta ampla”, explica Valentin Nicolau, scriitor si proprietar al editurii Nemira, una dintre cele zece companii de la care libraria ofera carti in prezent.

Pentru CorectBooks lucreaza 20 de persoane, iar libraria dezvoltata cu ajutorul companiilor romanesti X3 Studios, Treeworks si a celei britanice Space Rabbit va publica si recenzii, interviuri, aceasta urmand sa devina un site de cultura.

Magazinul de carti face parte dintr-o platforma online in care se va investi doua milioane de euro si care cuprinde mai multe site-uri printre care CorectNews (stiri), CorectGames (jocuri), CorectFriends (retea sociala), CorectBlog (bloguri) si CorectShop(comert electronic), scrie Pagina de Media.

Site-ul va fi lansat in cateva zile pana atunci utilizatorii avand posibiliatea de a face observatii despre facitatile acestuia, dar si de a realiza precomenzi, primii 1.000 de solicitanti beneficiind de un discount de 25% pentru orice titlu si pentru oricate carti isi doresc. Cei care isi vor crea un cont de utilizator in aceasta perioada, vor participa la o tragere la sorti prin care la inceputul lunii noiembrie zece utilizatori vor primi cadou cate un iPad, tableta PC lansata in aceasta primavara de Apple.

Virtual Big Bang este o companie infiintata in acest an si care este detinuta in proportie de 60% de Arch Industries Holding BV, restul actiunilor fiind controlate de Ans News SRL, conform datelor de Registrul Comertului.

Arch Industries Holding BV, apartine omului de afaceri Dinu Patriciu, conform Evenimentul Zilei, in timp ce Ans News, este o companie lansata in 2007 si detinuta 100% de catre Steluta Rosca Stanescu, sotia jurnalistului Sorin Rosca Stanescu. Ans News a avut anul trecut afaceri de aproximativ 60.000 de euro si pierderi nete in jurul a 45.000 de euro.

Prin aceasta lansare, fostul sef al Rompetrol devine un nume extrem de important pe segmentul cartii din Romania avand in vedere ca Adevarul Holding, compania de media pe care o controleaza, are cele mai mare vanzari de carte pe piata locala ca urmare a faptului ca ziarul Adevarul se vinde adesea insotit de o carte.

De altfel in urma cu cateva luni a fost lansata cu 1,2 milioane de euro si libraria online Elefant.ro, investitia apartinand Greenlight Invest, un fond de investitii detinut de Ion Sturza, fost director general adjunct al grupului Rompetrol, dar care are printre fondatori si pe Dinu Patriciu si Phil Stephenson, fost vicepresedinte si actionar al grupului petrolier

Piata de carte din Romania a fost estimata in 2009 la aproximativ 80 de milioane de euro, pentru 2010 fiind preconizata o scadere a acesteia cu circa 30-40% fata de anul trecut, conform datelor Elefant.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri