Moody's a schimbat perspectiva ratingului "Ba3" al companiei de telecomunicatii RCS & RDS la negativa, de la stabila, din cauza evolutiei slabe a veniturilor, planurilor agresive de investitii, reducerii lichiditatii si incertitudinilor economice din Romania si Ungaria, scrie Mediafax.
"Actiunea reflecta generarea mai scazuta de flux de numerar liber in urma unei cresteri mai slabe a veniturilor si planului de investitii mai agresiv decat anticipa Moody's; lichiditatea mai slaba a companiei, in contextul volumului semnificativ de datorii care ajung la maturitate in urmatoarele 12-24 luni; incertitudinile legate de climatul economic din Romania si Ungaria, care reduc vizibilitatea performantei operationale a companiei", se arata intr-un comunicat transmis de agentia de evaluare financiara.

Moody's noteaza ca RCS & RDS si-a extins numarul de abonati in primele noua luni ale anului trecut si si-a imbunatatit usor cota de piata pe segmentul televiziunii prin cablu.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2010, numarul de abonamente la serviciile companiei a crescut cu 11%, datorita cresterii cu 11% a clientilor serviciilor de cablu TV, la 2,1 milioane, in urma investitiilor derulate in Romania si Ungaria.

In plus, numarul utilizatorilor serviciilor de internet si telefonie fixa a urcat cu 15%, respectiv 11%, la 1,4 milioane si 1,7 milioane. RCS & RDS a inregistrat totodata o crestere puternica a numarului clientilor pe telefonie mobila.

Pe de alta parte, numarul abonatilor la serviciile de televiziune prin satelit a scazut cu 3%, afectand veniturile.

Potrivit Moody's, RCS & RDS trebuie sa plateasca sau sa refinanteze in acest an datorii de 175 milioane de dolari catre banci, urmate de alte 375 milioane de dolari in anul 2012.

Compania controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari intentioneaza, potrivit agentiei de rating, sa refinanteze partial datoriile care vor ajunge la maturitate cu banii obtinuti in luna mai a anului trecut dintr-un credit bancar de 100 milioane de dolari.

Totusi, dupa ce RCS & RDS a renuntat la emisiunea de obligatiuni de 200 milioane de dolari planificata anul trecut, Moody's considera ca riscurile legate de lichiditatea companiei si de refinantarea datoriilor au crescut. Agentia de rating anticipeaza ca RCS & RDS isi va "gestiona activ structura de capital" pentu a finanta datoriile ajunse la scadenta si pentru a solutiona riscurile de refinantare pe termen lung.

"In timp ce Moody's vede intr-o lumina pozitiva operatiunile diversificate ale companiei si performantele recente pe segmentele de cablu si telefonie mobila, expunerea ridicata la riscurile de tara din Romania si Ungaria si la riscurile valutare constrange vizibilitatea performantelor viitoare", se arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri