Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca preturile alimentelor s-ar putea mentine mai mult timp la niveluri ridicate record deoarece agricultorii au nevoie de cativa ani pentru a majora productia indeajuns pentru a acoperi cererea in urcare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Veniturile in crestere din statele in curs de dezvoltare au incurajat cresterea cererii pentru produse din carne si lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hranirea animalelor si de teren pentru pasunat.

Totodata, cresterea cererii pentru biocombustibili si conditiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.

"Cresterea ofertei ar putea raspunde preturilor ridicate, asa cum s-a intamplat in deceniile anterioare, reducand presiunile de pe pietele de alimente, insa pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioada care se va masura in ani, nu luni", noteaza analistii FMI.

Indicele preturilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU, a urcat la un nivel record in februarie, in conditiile in care toate componentele referitoare la alimente, cu exceptia celei pentru zahar, au crescut. Scumpirea alimentelor si coruptia autoritatilor au provocat tensiuni sociale si politice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

FMI averizeaza ca preturile ridicate vor avea efecte negative mai mari in statele in curs de dezvoltare, unde populatia aloca o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.

"Exista riscul ca actuala crestere a preturilor sa persiste mai mult decat in perioada 2007-2008. In actuala ecuatie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce inseamna ca va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure", a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Cotatiile porumbului au crescut cu 92% anul trecut la bursa de la Chicago. Preturile graului au avansat cu 65%, dupa ce Rusia si mai multe state est-europene au restrictionat exporturile din cauza secetei care a afectat regiunea. De asemenea, in Asia, inundatiile au limitat livrarile de orez.

Stocurile globale pentru toate cerealele se vor reduce cu 13% pana la urmatoarea recolta, aceasta reprezentand prima scadere de dupa 2007, potrivit estimarii Departamentului pentru Agricultura din SUA.

Preturile unor materii prime precum graul si soia s-ar putea reduce incepand cu anul viitor, in contextul in care scumpirea actuala a acestora va incuraja agricultorii sa cultive mai mult, potrivit Biroului Australian pentru Agricultura, Resurse Economice si Stiinte.

Scumpirea alimentelor din 2008 a fost limitata de criza economica globala, din cauza careia avansul cererii a incetinit, a spus analistul Commonwealth Bank of Australia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri