Qatar, una dintre cele mai bogate tari din lume, a surprins companiile petroliere internationale in 2008 prin solicitarea unei donatii de peste un miliard de dolari pentru finantarea unui nou centru medical, potrivit corespondentelor diplomatice americane obtinute de WikiLeaks, preluate de Reuters.
Cererea a deranjat companiile implicate, printre care se numara Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, si a surprins oficialii americani, care au vazut incidentul ca pe o "eroare grava de calcul" a ministerului energiei din Qatar si a uneia dintre sotiile seicului, Mozah bint Nasser al Missned, relateaza Mediafax.

Donatiile uriase cerute pentru proiectul Centrului Medical Sidra sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat Qatarul este considerata una dintre cele mai moderne si deschise tari din Orientul Mijlociu.

Aceasta reputatie a ajutat Qatarul, un important exportator de gaze naturale, sa obtina privilegiul de a gazdui Cupa Mondiala la fotbal din 2022.

De asemenea, Qatarul a fost ocolit de tensiunile sociale care matura de la inceputul acestui an Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Proiectul Sidra este prezidat de sotia seicului si se va deschide la finele anului viitor.

In majoritatea cazurilor, sumele cerute companiilor pentru finantarea Sidra au fost mai ridicate decat intregul buget alocat la nivel mondial programe de responsabilitate sociala destinat regiunilor sarace.

Nevoia Qatarului de ajutor extern ar trebui sa fie inexistenta, deoarece potrivit FMI emiratul a avut in 2010 cel mai ridicat produs intern brut pe locuitor din lume, de 88.000 de dolari.

"In curand, Qatar va avea, practic, mai multi bani decat poate cheltui", scriu oficiali americani in corespondentele diplomatice citate.

Astfel, ministerul energiei din Qatar a cerut finantare in valoare totala de cel putin un miliard de dolari, pana la 1,7 miliarde de dolari, sub forma de donatii, de la partenerii de afaceri ai Qatar Petroleum, pentru a sprijini constructia centrului medical, potrivit documentelor.

Scrisori semnate de vicepremierul Abdullah al-Attiyah solicita sume exacte de la fiecare companie, de la 280 milioane de dolari in cazul Exxon si AP Moller-Maersk la 80 milioane de dolari de la jucatorii mai mici, precum grupul francez Total.

Alte companii care au primit astfel de cereri sunt grupurile petroliere ConocoPhillips, Occidental si Q-Chem, dar si Microsoft si General Electric.

"Companiile petroliere internationale sunt socate si infuriate de solicitare. Nici una dintre companiile petroliere americane nu ia in calcul sa contribuie", se spune in corespondentele diplomatice americane.

Reprezentantii Maersk au declarat pentru Reuters ca grupul danez nu s-a angajat sa faca donatii pentru Sidra, iar Occidental a subliniat ca nu a facut nicio contributie pentru constructia centrului medical.

General Electric nu a facut donatii pentru constructia Sidra.

Exxon, Shell, Total, ConocoPhilips si Microsoft au refuzat sa comenteze informatiile, iar Q-Chem nu a raspuns solicitarilor Reuters.

Departamentul de Stat din SUA si oficialii din Qatar nu comenteaza.

Centrul medical academic Sidra este unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Qatarului, parte a complexului Education City care a adus mai multe universitati straine de top la Doha. Sidra este finantata cu 7,9 miliarde de dolari de Qatar Foundation, cea mai mare donatie din lume destinata unui centru medical de cercetare. Centrul se va deschide la sfarsitul anului viitor si va avea 400 de paturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri