Refacerea reactoarelor de la centrala nucleara Fukushima Dai-Ichi ar putea dura pana la trei decenii, in timp ce costurile pe care le-ar suporta operatorul Tokyo Electric (TEPCO) s-ar ridica la peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.
Patru din cele sase reactoare ale centralei au devenit inutilizabile dupa racirea lor cu apa de mare in urma defectiunilor aparute din cauza cutremurului de pe 11 martie, care a defectat generatoarele sistemului de racire. Respectivele reactoare vor trebui scoase din uz, potrivit declaratiilor presedintelui consiliului administrativ al Tepco, Tsunehisa Katsumata, care a preluat functia de conducere a operatiunii in urma spitalizarii presedintelui Masataka Shimizu .
Toate reactoarele, inclusiv unitatile 5 si 6 vor fi inchise, iar guvernul nipon nu a exclus posibilitatea sigilarii intregii uzine prin incastrare in ciment, conform declaratiilor facute de secretarul general al guvernului de la Tokyo, Yukio Edano.

"Reactoarele defecte vor fi demolate dupa ce vor fi racite si materialele radioactive vor fi mutate intr-un depozit functional", a precizat Tomoko Murakami, cercetator in domeniul nuclear din cadrul Institutului Economiei si Energiei. Procesul va dura mai mult de 12 ani cat a fost nevoie in cazul accidentului de la centrala Three Mile Island din Pennsylvania, potrivit unui profesor specialist in energie nucleara de la Universitatea Kyoto.

"Lipsa unui sprijin real din partea publicului ar putea forta autoritatile sa scoata din folosinta intreaga centrala", a declarat Daniel Aldrich, profesor in stiinte politice la Universitatea Purdue din Indiana. In opinia sa, Tepco va incerca sa salveze cele doua reactoare inca intacte ale centralei, dar este posibil ca autoritatile nipone sa se loveasca de impotrivirea populatiei.
Reprezentantii Tepco au anuntat ca pentru stabilizarea reactoarelor afectate de dezastrul natural va fi nevoie de mai mult de cateva saptamani, cum se anticipase anterior.
Ei au adaugat ca Tepco se concentreaza acum pe controlarea situatiei de la centrala Fukushima Dai-Ichi, in ciuda criticilor dure venite din partea autoritatilor guvernamentale si ca nu se pot pronunta asupra viitorului centralei dupa incheierea crizei.

"Cel mai probabil, Tepco va decide sa dezasambleze cele patru reactoare defecte, iar costurile acestei operatiuni ar putea depasi 1.000 miliarde de yeni. Inlaturarea in siguranta a combustibililor radioactivi din incinta reactoarelor ar putea dura pana la doi ani si orice alte intarzieri ar duce la o crestere a costurilor", a incheiat Murakami, care a participat in trecut la o operatiune asemanatoare la centrala Tokai.

Respectiva operatiune a inceput in 1998 la centrala Tokai din prefectura Ibaraki, care a fost scoasa din folosinta dupa 32 de ani activitate neperturbata. Proiectul va fi incheiat in 2021, la 23 de ani de la inceperea lucrarilor, costurile ridicandu-se la 88,5 miliarde de yeni (1 miliard dolari) conform documentelor analizate de Bloomberg.

Sursa foto: www.bloomberg.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri