Pretul petrolului s-a mentinut luni pe pietele asiatice la maximul ultimilor doi ani si jumatate, in timp ce aurul si porumbul au atins cotatii record, iar argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, transmite Reuters.
Investitorii au cautat pe pietele de marfuri un refugiu fata de inflatie, iar temerile privind oferta au fost de asemenea un factor important, potrivit Mediafax.

Temerile privind cresterea preturilor au determinat deja Banca Centrala Europeana si Banca Populara a Chinei sa creasca dobanzile. Cotatiile marfurilor ar putea sa fie impinse in sus si de evolutia profiturilor companiilor in primul trimestru din acest an. Sezonul de raportare pentru primele trei luni ale anului va incepe luni in Statele Unite cu rezultatele Alcoa.

"Piata priveste dincolo de incertitudinile pe termen scurt provocate de inasprirea politicii monetare a Chinei, de criza datoriilor de stat din zona euro si de riscurile generate de pretul ridicat al petrolului. Ca rezultat, materiile prime industriale sunt an urcare. Situatia dificila privind stocurile de pe unele piete, precum cea a porumbului, determina de asemenea cresteri, in timp ce revenirea pe un trend ascendent a importurilor de cupru in China in martie sugereaza ca cererea de pe aceasta piata nu este atat de slaba precum se temeau unii", comenteaza un analist al ANZ, din Melbourne.

Pretul spot al aurului a urcat in prima parte a sedintei de tranzactionare de luni la maximul record de 1.476,21 dolari pe uncie si s-a retras ulterior la 1.474,9 dolari pe uncie, in urcare cu 2,2 dolari fata de inchiderea de vineri. Argintul a atins 41,93 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, coborand ulterior cu 5 centi.

"Cred ca sunt sanse bune ca aurul sa atinga 1.500 dolari pe uncie in acest trimestru. Poate chiar mai mult daca dolarul ramane pe o pozitie slaba si Federal Reserve continua politica monetara permisiva", noteaza un analist al Phillip Futures, din Singapore.

Diferentele dintre dobanzile practicate de marile banci centrale si incertidudinea privind bugetul Statelor Unite au condus la deprecierea dolarului cu peste 5% in acest an.

Viziunile bancherilor centrali cu privire la dobanzi par sa se ciocneasca la nivel mondial, situatie subliniata de retorica presedintelui Fed, Ben Bernanke, fata de comentariile omologilor sai din Europa si Asia, noteaza Reuters.

Pretul petrolului Brent a scazut in prima parte a sesiunii cu peste un dolar, insa s-a stabilizat ulterior aproape de 126 dolari pe baril, mentinandu-se in continuare la maximele ultimilor doi ani si jumatate. Muammar Gaddafi a acceptat "foaia de parcurs" propusa de Uniunea Africana pentru solutionarea pasnica a conflictului din Libia.

Cotatia de referinta pe piata americana a urcat cu 23 de centi, la 113,02 dolari pe baril, dupa ce a atins anterior 113,46 dolari pe baril, de asemenea un maxim al ultimilor doi ani si jumatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri