In pofida eforturilor autoritatilor chineze de a reglementa industria alimentara, dezvoltarea economica sustinuta si cresterea rapida a consumului conduc la situatii periculoase pentru cumparatori.

In ultimele saptamani, presa din China a informat despre vanzarea de carne de porc contaminata cu substanta clenbuterol, care poate cauza palpitatii ale inimii, carne de porc vanduta pe post de carne de vita dupa ce a fost inmuiata in borax, un aditiv pentru detergenti, orez contaminat cu metalul greu cadmiu, sos de soia cu arsenic, popcorn si ciuperci tratate cu clor fluorescent, germeni de fasole contaminati cu un antibiotic pentru animale sau vin diluat cu apa indulcita si chimicale.

Clenbuterolul, interzis in China, este folosit de fermieri pentru a asigura cresterea mai rapida a animalelor si dezvoltarea masei musculare in detrimentul grasimii.

Chiar si ouale, care ar parea destul de in siguranta in coaja lor, s-au dovedit a nu fi deloc oua, potrivit NYT, ci niste amestecuri din chimicale, gelatina si parafina. Instructiunile pentru falsificat oua sunt disponibile pe internet, potrivit presei locale.

Citeste si:

Unii producatori "recicleaza" si chiflele expirate, noteaza cotidianul american, citand cazul lantului de supermarketuri Hualin. Magazinele sunt aprovizionate de o fabrica unde, in conditii mizere, muncitorii arunca intr-o cuva cu faina si aburi chiflele intarite, pentru a le pregati de reambalare si vanzare.

Cresterea economiva exploziva din China a determinat aparitia a jumatate de milion de producatori, arata datele oficiale, patru cincimi cu zece angajati sau mai putin. In aceasta situatie supravegherea este dificila.