Aprobarea de catre Fondul Monetar International (FMI) a viitoarei transe de imprumut pentru Grecia este conditionata de luarea unor decizii dificile in Europa, a avertizat marti seful misiunii FMI in Grecia, Bob Traa.
Un oficial elen a declarat pe de alta parte ca guvernul se asteapta ca Parlamentul sa voteze pana la sfarsitul lunii iunie planul de austeritate pe termen mediu, de care depinde un nou ajutor financiar international.

Traa a spus insa ca Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult, inainte ca FMI sa aprobe furnizarea de fonduri Greciei.

"Cred ca este un summit in Europa, in iunie, la care trebuie sparte niste nuci tari. Trebuie sa ia unele decizii, iar apoi vom merge in board-ul nostru si vom aproba furnizarea viitoarei transe la inceputul lui iulie", a spus Traa la o conferinta bancara.

Oficialii UE incearca sa gaseasca o solutie pentru necesarul de finantare al Greciei din urmatorii cativa ani, care sa evite intrarea tarii in incapacitatea de plata, dar sa transfere o parte din costuri sectorului privat.

"Trebuie decis cum sa fie acoperite componentele finantarii. Nu este ceva ce putem face impreuna", a explicat oficialul FMI.

Programul de salvare, de 110 miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE si FMI anul trecut, se baza pe revenirea tarii pe piata financiara internationala in 2012, dar acest lucru nu este posibil. Noul plan de sustinere nu este finalizat, dar porneste de la ideea ca necesarul de finantare sa fie acoperit cu un mix de noi imprumuturi din partea UE si FMI, masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, majorare a impozitelor si vanzari de active ale statului elen, dar si cu participarea voluntara a creditorilor privati.

Un director al agentiei Moddy’s a declarat marti ca este dificil de imaginat cum ar putea fi voluntara rostogolirea datoriilor de catre creditorii privati, iar din acest motiv este probabil ca procesul sa fie considerat drept un default (incapacitate de plata).

Traa a avertizat ca o restructurare majora a datoriilor elene ar crea probleme in zona euro, dar a indicat ca FMI este deschis altor solutii.
"Prelungirea termenelor de plata, spre exemplu pentru imprumuturile din partea partenerilor europeni si FMI, este rezonabila. Este o problema tehnica, care poate fi discutata", a aratat el.

Grecia a obtinut deja o prelungire a perioadei in care trebuie sa returneze imprumuturile de la UE. FMI este la randul sau dispus la o masura similara, dar are nevoie mai intai de un acord cu UE. Datoriile suverane ale Greciei totalizeaza 340 miliarde de euro, respectiv 150% din PIB, iar Traa a spus ca Grecia trebuia sa isi rezolve urgent problemele.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri