Pretul petrolului a urcat cu doi dolari dupa ce membrii OPEC nu au reusit sa ajunga la un acord referitor la cresterea productiei, amplificand temerile ca pe parcursul anului va aparea un deficit de oferta, transmite Reuters, citata de Mediafax.
Avansul cotatiilor a fost totusi limitat de asteptarile ca Arabia Saudita sa majoreze unilateral livrarile, inaintea unei cresteri a cererii anticipata pentru acest an.

Oficiali prezenti la reuniunea de la Viena au declarat initial ca Arabia Saudita spera sa convinga statele membre ale Organizatiei sa creasca productia cu pana la 1,5 milioane barili pe zi.

"Nu am reusit sa ajungem la un acord, este una dintre cele mai nereusite intalniri avute vreodata", a afirmat ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, dupa ce nu a reusit sa isi convinga colegii.
El a adaugat ca sugestiile ca OPEC sa mai astepte trei luni inainte de a decide cresterea productiei nu sunt o idee buna, intrucat pietele au nevoie acum de petrol.

Afirmatia sa poate sugera ca Arabia Saudita va mari in curand livrarile.
La ora 14:52 GMT, petrolul destinat pietei americane era cotat in crestere cu 1,4 dolari, la 100,5 dolari pe unitate, dupa ce in timpul tranzactiilor a avansat cu doi dolari.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a avansat cu un dolar, la 117,78 dolari pe baril.

"Esecul discutiilor este surprinzator. Duce la cresterea preturilor. Daca te uiti la cerere, va fi foarte mare in urmatoarele luni si este mare nevoie de suplimentarea productiei OPEC", a declarat Amrita Sen, analist la Barclays Capital.

Ea a adaugat ca este important daca Arabia Saudita este dispusa sa creasca livrarile.

Sam Ciscuk, analist in domeniul energiei la compania de consultanta IHS, considera ca rezultatul reuniunii va fi un semnal de alrma pentru sauditi, care trebuie sa isi intensifice eforturile diplomatice.
Pretul petrolului a crescut in acest an in urma problemelor de productie din Libia, provocate de razboiul civil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri