Grecia va primi finantare externa suplimentara de 85 miliarde euro in cadrul noului acord cu institutiile financiare internationale, suma care include sprijinul acordat de investitorii privati, potrivit unui oficial al ministerului austriac al Finantelor, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Noul program de bailout pregatit de UE si FMI pentru Grecia are o valoare totala de 190-195 miliarde euro, care include cele 110 miliarde euro acordate in luna mai a anului trecut, a declarat Thomas Wieser, directorul departamentului de politica economica si piete financiare din ministerul Finantelro de la Viena.

Afirmatiile au fost facute intr-o conferinta de presa la care a participat si ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.

Fondul Monetar International va furniza 30% din noul sprijin financiar, iar zona euro si investitorii privati vor asigura restul de 70%, a aratat Wieser.

Parlamentul elen a aprobat in ultimele zile planul de austeritate si accelerare a privatizarilor propus de guvernul Papandreou, care ar trebui sa reduca deficitul bugetar cu 78 miliarde euro in urmatorii cinci ani.

Oficiali germani si francezi au sugerat anterior ca tinta de participare a investitorilor privati ar fi de circa 30 miliarde euro, insa Fekter a precizat ca "nu se poate spune cu siguranta cat va totaliza contributia sectorului privat".

Participarea investitorilor privati la programul de bailout al Greciei se va constitui in rostogolirea voluntara a obligatiunilor statului elen ajunse la maturitate in urmatorii trei ani in titluri cu scadenta pe termen lung.

Fekter a mai spus ca se asteapta in urmatoarele zile la propuneri privind implicarea investitorilor privati.

Ministrii Finantelor din zona euro au programat o conferinta telefonica pentru sambata pentru a discuta problema si pentru a aproba cea de-a cincea transa, de 12 miliarde euro, din imprumutul acordat anul trecut Greciei.

Grecia are nevoie de acesti bani pentru a onora un pachet de obligatiuni de 6,6 miliarde euro, care ajung la scadenta in august.

Bancile germane au acceptat sa rostogoleasca obligatiunile statului elen care vor ajunge la scadenta pana in 2014, in valoare totala de 2 miliarde euro, a declarat joi la Berlin ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.

Franta a propus in aceasta saptamana o adoptare larga la nivelul zonei euro a unul plan convenit de guvernul de la Paris cu bancile franceze, potrivit caruia detinatorii de obligatiuni ar trebui sa rostogleasca in proportie de 70% datoriile care vor ajunge la maturitate pana la mijlocul anului 2014 in obligatiuni noi cu maturitatea la 30 de ani emise de Atena, iar principalul noilor datorii astfel create sa fie garantat prin investitii efectuate de Grecia in obligatiuni cu cupon zero de maturitate similara. Potrivit unei alte variante discutate, investitorii ar rostogoli 90% din creante in noi obligatiuni cu maturitatea la cinci ani, fara garantii.

Oficialii austrieci au adaugat ca platile catre Grecia in cadrul noului program vor fi conditionate de rezultatele evaluarilor trimestriale efectuate de experti ai UE, FMI si ai Bancii Centrale Europene, iar prima transa ar putea fi acordata inca din luna septembrie, in cuantum similar cu cea din iulie, de 12 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri