Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate accepta, drept colateral, obligatiuni ale unui emitent aflat in default (incapacitate de plata), a declarat presedintele institutiei, recomandand guvernelor din zona euro sa intervina si sa remedieze situatia daca Grecia va ajunge intr-o astfel de situatie.
Jean-Claude Trichet a criticat totodata guvernele din zona euro pentru modul in care au gestionat criza datoriilor de stat si sustine ca liderii europeni au nevoie de mai multa disciplina, potrivit unui interviu acordat de oficial publicatiei Financial Times Deutschland, preluat de Reuters si citat de Mediafax.

"Daca o tara intra in default, nu vom mai putea accepta obligatiunile guvernamentale pe care a declarat incapacitate de plata drept colateral normal eligibil. Guvernele ar trebui in acest caz sa intervina pentru a corecta situatia (...) Guvernele ar trebui sa aiba grija ca Eurosistemul sa beneficieze de colateral pe care il poate accepta", a aratat seful BCE.

Trichet nu a comentat insa eventualele optiuni pe care le-ar putea lua in calcul guvernele pentru a asigura lichiditatea in cazul unui default.

Bancile elene, principalii detinatori de obligatiuni emise de statul grec, ar ajunge la colaps daca nu ar putea folosi obligatiunile guvernamentale drept colateral in operatiunile financiare cu BCE.

Trichet a indemnat guvernele la "un mesaj consistent", solicitand rezolvarea divergentelor care au intarziat pana acum rezolvarea crizei datoriilor de stat.

"Este nevoie, in mod absolut, de imbunatatirae disciplinei verbale. Guvernele trebuie sa vorbeasca cu o singura voce pe o problema atat de complexa si sensibila cum este criza", a afirmat el.

Intrebat despre pozitia BCE privind implicarea sectorului privat in rezolvarea crizei dni Grecia, Trichet a afirmat ca, in termeni generali, rolul investitorilor privati in ajutarea tarilor aflate in dificultate este furnizarea de fonduri prin achizitionarea activelor statului respectiv, dar si derularae unor investitii pe aceste piete.

"Oriunde in lume, cea mai buna implicare a sectorului privat este investitia strania directa, privatizarea si revenirea cat mai curand la finantare spontana din piata", a aratat seful BCE.
Trichet a mentionat de asemenea ca moneda euro nu este in pericol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri