Guvernele din zona euro au propus un nou pachet de ajutor financiar si o reformara a fondului de ajutor al zonei euro, prin care se vizeaza reducerea poverii datoriilor asupra Greciei, Portugaliei si Irlandei, potrivit cotidianului Wall Street Journal (WSJ).
Reformarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara va permite acestuia sa imprumute la dobanzi de numai 3,5%, potivit unui document care contine concluziile summit-ului de joi al liderilor europeni, scrie Mediafax.

Documentul urmeaza sa fie publicat la finalul reuniunii. Maturitatea imprumuturilor acordate de institutie va fi extinsa de la o medie de 7,5 ani la cel putin 15 ani.

Institutia va obtine atributii de a recpaitaliza banci prin imprumuturi catre guvernele zonei euro, chiar si catre cele care beneficiaza de programe de ajutor financiar. Va avea si putearea de a interveni pe pietele secundare ale datoriei suverane a statelor din zopna euro, in baza unor analize a Bancii Centrale Europeane si a unanimitatii tarilor care participa la finantarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.

Sectorul financiar va alege dintr-un "meniu de optiuni" in privinta ajutarii Greciei in privinta datoriilor in anii urmatori, incluzand preschimbari ale datoriei, rostogoliri sau rascumparari, se arata in proiect.

Liderii zonei euro au indicat joi ca nu mai exclud un "default selectiv" pentru datoria Greciei intr-un nou pachet de ajutor financiar extern, care ar trebui sa includa, conform asteptarilor, si un plan de preschimbare de obligatiuni.

Obligatiunile grecesti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiara, a aratat la randul sau un oficial al unei banci centrale din zona euro.

Legatura cu Romania


Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a pregatit prin mai multe masuri pentru o contagiune a crizei din Grecia, care ar putea avea loc mai ales pe canalul psihologic, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu, acordat la Bucuresti, agentiei de presa chineze Xinhua.

Sistemul bancar romanesc nu are o expunere directa la criza datoriilor suverane din Grecia, dar exista posibile canale de contagiune, iar acestea trebuie monitorizate strict, a admis Isarescu, intrucat bancile elene controleaza in prezent circa 16% din activele bancare totale din Romania.

"Bineinteles ca ne-am putea confrunta cu o contagiune financiara care se poate manifesta pe calea capitalului, dar acest canal este redus si a functionat in sens opus. Pentru noi, canalul capitalului a functionat intr-un mod mai degraba pozitiv, insemnand ca bancile si-au majorat contributia de capital la subsidiarele din Romania", a explicat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri