Reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard & Poor’s (S&P) la AA+ "nu este un mare soc", si desi pietele de capital vor pune presiune pe dolar si pe piata titlurilor de Trezorerie acestea nu vor fi accentuate, potrivit mai multor analisti contactati de Reuters.
"Nu este total neasteptat. Cred ca decizia a influentat deja dolarul, intr-o oarecare masura (deoarece a fost anticipata de unii investitori - n.r.). Ne asteptam la noi presiuni pe dolarul SUA, dar o vanzare masiva este putin probabila", comenteaza analistul Vassili Serebriakov, expert in strategie valutara la grupul bancar american Wells Fargo, informeaza Mediafax.

El noteaza ca piata titlurilor de Trezorerie SUA nu are multi rivali pe glob in privinta "profunzimii si lichiditatii", astfel ca investitorii straini nu vor incepe sa vanda agresiv aceste active.

"Va pune probabil noi presiuni de cumparare pe alte monede cu titlu de safe-heaven (percepute drept investitii sigure pe timp de criza - n.r.), precum yenul japonez si francul elvetian. Va complica probabil viata autoritatilor japoneze si elvetiene, care incearca sa tempereze aprecierea monedelor nationale", a continuat Serebriakov.

Autoritatile japoneze si Banca Nationala a Elvetiei au luat in aceasta saptamana masuri agresive pentru temperarea aprecierii monedelor nationale in raport cu valutele de pe principalele piete de export ale celor doua tari. Yenul a atins in ultimii doi ani mai multe maxime istorice in raport cu dolarul, iar francul elvetian a crescut totodata puternic in raport cu euro.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?




Willian Larkin, manager de portofoliu fixed income la Cabot Money Management, considera ca reducerea ratingului SUA nu este un "mare soc".

"Daca nu s-ar fi intamplat acum cred ca ar fi avut loc probabil in doua luni", a afirmat el.



De altfel, Larkin se astepta la coborarea ratingului SUA inca de la inceputul lunii august, cand politicienii de la Washington au reusit, dupa cateva luni de negocieri dure, sa se puna de acord pe problema reducerii deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat.

"Cand au rezolvat intr-un final cu plafonul datoriei de stat, este evident ca au amanat nejustificat luarea unor decizii, ca au evitat sa abordeze unele probleme, iar pietele nu aveau nevoie de asta. Un rating AA+ nu este o problema importanta, dar va avea un efect", spune el.

Si economistul sef pe SUA al Capital Economics Toronto, Paul Dales, a aratat ca decizia S&P nu va avea un impact semnificativ.

"Va avea loc probabil o clatinare initiala a pietei. Piata valutara ar putea resimti unele efecte, ca si titlurile de trezorerie", a afirmat el.

Dales considera ca investitorii se vor concentra pe problemele reale, adica pe datele economice din SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri