Curtea Constitutionala a Ungariei va da cel mai probabil verdictul ca nationalizarea fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) realizata de Guvern la inceputul acestui an este neconstitutionala, potrivit informatiilor aparute pe portalul maghiar origo.hu, citate de revista Investment&Pensions Europe.
Draftul deciziei Curtii Constitutionale a fost obtinut de mass-media maghiara, care noteaza insa ca este prea tarziu pentru revenirea asupra deciziei, intrucat 10 miliarde din activele fondurilor de pensii au fost deja rechizitionate de stat, insa ca o asemenea hotarare a Curtii impiedica masuri guvernamentale similare pe viitor si, in plus, da dreptul celor afectati anul acesta sa solicite compensatii.

La inceputul acestui an, Guvernul de la Budapesta a fortat nationalizarea banilor economisiti incepand cu 1998 de aproape 3 milioane de maghiari in cadrul fondurilor de pensii private obligatorii, rezultand un transfer de active de 10 miliarde de euro de la aceste fonduri catre bugetul de stat.

Doar 100.000 de clienti ai Pilonului II au decis sa isi pastreze conturile personale din acest sistem si sa continue sa contribuie la el, ei avand impreuna active de circa un miliard de euro. Nationalizarea nu a fost insa corecta, intrucat Guvernul a impus cerinte administrative foarte greu de respectat celor care doreau sa ramana cu pensia privata, legea adoptata atunci prevazand chiar ca cei care nu isi cedeaza de buna voie economiile private pentru pensie nu vor mai beneficia niciodata de pensie de la stat, desi vor continua sa contribuie la sistemul public de pensii.

Exact aceasta prevedere, care trateaza viitoarele contributii la sistemul de pensii ca pe un impozit, ar putea fi acum respinsa de Curtea Constitutionala, afirma IPE. La momentul adoptarii acestei legi, in primul trimestru al acestui an, zeci de mii de maghiari care totusi au renuntat la Pilonul II au facut-o doar impreuna cu o declaratie semnata, potrivit careia iau aceasta decizie doar din cauza santajului Guvernului privind pierderea pensiei viitoare de la stat.

Acum, o decizie a Curtii Constitutionale care respinge modul de operare al Guvernului ar crea premisele, macar pentru acest grup de salariati, de a obtine compensatii din partea statului pentru deposedarea de economiile lor private.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri