Premierul ungar Viktor Orban a avertizat populatia ca asteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta in curand noi masuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele in moneda elvetiana, care s-a apreciat puternic, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Cresterea puternica a francului a redus bugetele populatiei ungare, puternic creditate in moneda elvetiana, si ameninta cresterea economica a tarii.

Orban a mentionat ca aceia care s-au imprumutat in valuta, atrasi de dobanzile scazute si de asteptarile optimiste privind aprecierea forintului inainte de criza financiara din 2008, se regasesc acum intr-o situatie mai grea decat daca s-ar fi imprumutat de la inceput in forinti, la dobanzile ridicate presupuse de moneda locala.

"Nu merita speculat ca situatia lor se va imbunatati, din cauza evenimentelor din economia europeana. Dimpotriva, situatia este pe cale sa se inrautateasca", a declarat Orban intr-o conferinta de presa.

El a afirmat ca partidul Fidesz va discuta saptamana viitoare noi masuri de sprijin pentru persoanele care au credite in franci.
Francul elvetian este considerat un activ cu randament scazut, insa foarte sigur in raport cu alte investitii. Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv in acest an banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile, intrand puternic pe aur, franci elvetieni si yeni japonezi.

Anterior, criza financiara mondiala declansata in 2008 a determinat investitorii sa se refugieze in franci, aur si yeni, cele trei active fiind pe un trend ascendent puternic in ultimii trei ani.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfarsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfarsitul lunii iulie. In august, francul s-a apreciat la peste 250 de forinti, odata cu volatilitatea extrema resimtita in prima parte a lunii pe pietele financiare, dupa reducerea ratingului de credit al SUA de catre Standard & Poor's.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri