Fostul ministru britanic de Finante Alistair Darling apreciaza ca bancherii din tara sa sunt "aroganti si stupizi", potrivit unor fragmente din memoriile sale, care sunt prea putin favorabile unei profesii deja foarte criticate, relateaza AFP.
Membru al fostului Guvern laburist, Darling a condus Ministerul Finantelor in timpul crizei financiare din 2008-2009 care a afectat din plin Marea Britanie, obligand autoritatile sa injecteze sute de miliarde de lire sterline in salvarea bancilor.

"Grija mea era ca erau atat de aroganti si de stupizi ca ar fi fost capabili sa ne traga pe toti la fund", scrie Darling, fara sa ascunda prea putina stima pe care o are fata de marii patroni din City pentru atitudinea lor din timpul crizei.

Aceste fragmente, difuzate mai intai pe un blog apropiat Partidului Laburist, au fost preluate vineri de presa britanica, potrivit Mediafax.

Darling este deosebit de sever cu cei de la conducerea celor doua banci salvate in extremis de la faliment de catre stat, care a fost nevoie sa fie partial nationalizate, si anume Royal Bank of Scotland (RBS) si Lloyds Banking Group (LBG).

El povesteste ca directorul general din acea perioada al RBS, Fred Goodwin, prefera mai degraba "sa se duca sa joace golf" decat sa discute despre scufundarea bancii sale si apreciaza ca "merita sa fi devenit un paria".

In ceea ce il priveste pe seful bancii HBOS, care a fuzionat intre timp devenind LBG, acesta "dadea impresia ca este pe punctul sa explodeze" atunci cand Darling vorbea despre gravitatea situatiei.
Marea Britanie incearca in continuare sa se isi revina dupa aceasta criza, care a contribuit in mare masura la "explozia" deficitului public si a constituit unul dintre motivele introducerii unui plan drastic de economii bugetare de catre coalitia conservatorilor si liberal-democratilor care a venit la putere dupa laburisti.

Criticati pentru ca primesc in continuare prime uriase, in pofida performantelor mediocre ale institutiilor lor, bancherii raman deosebit de nepopulari in randul opiniei publice britanice.

Intre inamicii lor declarati se afla si ministrul liberal-democrat al Comertului, Vince Cable, care i-a calificat drept "escroci" care au transformat anumite banci britanice in "cazinouri". Guvernatorul Bancii Centrale a Angliei s-a declarat "uimit ca bancherii britanici nu sunt furiosi pe ei-insisi".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri